Ruinele unei vechi biserici care a aparţinut unui schit şi mai multe oseminte au fost descoperite în spatele fostei clădiri a Prefecturii Argeş, în care funcţionează în prezent Muzeul Judeţean Argeş. Biserica a fost demolată în 1898 pentru a face loc sediului Prefecturii. Autorităţile au demarat lucrările de conservare a ansamblului arheologic, cu intenţia de a-l expune publicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirea a fost făcută la începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Muzeului Judeţean Argeş, fostă clădire a Prefecturii.  

”În curtea interioară, chiar în spatele clădirii, au fost scoase la lumină ruinele vechii Biserici Sfinţii Îngeri, care a aparţinut Schitului Buliga. Cu această ocazie au fost descoperite mai multe oseminte, atât mirene cât şi ale călugărilor de la schit. Conducerea Consiliului Judeţean Argeş îşi doreşte să conserve şi să pună în evidenţă acest ansamblu arheologic de o mare importanţă istorică şi culturală, pentru a fi dat circuitului turistic”, informează, miercuri, Consiliul Judeţean Argeş. 

Vicepreşedintele instituţiei, Marius Nicolaescu, afirmă că autorităţile intenţionează expunerea întregului ansamblu pentru vizitatori.  

”Readucerea la suprafaţă a Schitului Buliga şi a bisericii Sfinţii Îngeri, chiar dacă deocamdată poate reprezenta un impediment în procesul lucrărilor de consolidare a Muzeului, o privim ca pe o oportunitate. De aceea aşteptăm finalizarea lucrărilor arheologice, apoi vrem să conservăm acest sit. Vom găsi şi sursele de finanţare necesare, sunt convins. Cred că va fi o atracţie pentru publicul vizitator mai ales că, din ceea ce am înţeles, în România nu mai avem nici o instituţie muzeală care să aibă aşa ceva în patrimoniu", a declarat Marius Nicolaescu. 

Până în prezent, arheologii au identificat 38 de schelete de călugăr şi au găsite şi câteva monede din secolul al XVI-lea.  

”Este un sit extrem de important. Această biserică a fost demolată pentru a lăsa loc Prefecturii şi este pentru prima dată când acest sit este scos la lumină şi cercetat din punct de vedere arheologic. Aşteptăm să finalizăm lucrările de consolidare a Muzeului şi conservăm acest sit pentru a le putea prezenta publicului vizitator", a afirmat, la rândul său, managerul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.