Romanul "Hipodrom" de Nora Iuga, apărut de curând în colecţia "Fiction Ltd." a editurii Polirom, va fi lansat joi, la ora 19.00, pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansarea va prilejui un dialog al autoarei cu Adela Greceanu şi Vlad Zografi.

Copilăria, tinereţea şi senectutea sunt cele trei borne pe care este construit bildungsromanul Norei Iuga, povestea unei vieţi ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, oraşul nespuselor bucurii, dar şi al marilor tristeţi. Aici începe povestea fetiţei Nora, în interbelic, cu prieteni şi jocuri, cu lecţii la şcoala Ursulinelor şi saşi care îşi păstrează tradiţiile cu stricteţe şi, mai ales, cu Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster ce i-a însoţit gândurile toată viaţa. Tot aici revine mai târziu ca tânără profesoară la o şcoală cu predare în limba germană în timpul regimului comunist şi devine febleţea elevilor, ceea ce o ajută să treacă peste toate neajunsurile epocii. La vârsta senectuţii, deşi locuieşte la Bucureşti, gândul i-a rămas la acelaşi oraş al copilăriei.

"Hipodrom", un roman cu puternice accente autobiografice, aduce în faţa cititorilor o viaţă încercată, dar presărată cu momente luminoase, precum şi slăbiciunea autoarei pentru Sibiu şi locuitorii lui, pe care i-a purtat în suflet mereu.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: "Vina nu e a mea" (1968), "Captivitatea cercului" (1970), "Opinii despre durere" (1980), "Inima ca un pumn de boxeur" (1982, 2000), "Piaţa cerului" (1986), "Dactilografa de noapte" (1996, 2010), "Spitalul manechinelor" (1998, 2010), "Autobuzul cu cocoşaţi" (2001, 2010), "Petrecere la Montrouge" (2012), "Cîinele ud e o salcie" (2013), "ascultă cum plîng parantezele" (2016).

Volumele sale de proză şi poezie au fost traduse în mai multe limbi. A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc., dar şi cărţi pentru copii. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich-Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. La recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor. La editura Polirom a publicat romanele "Sexagenara şi tînărul" (2004, 2012), "Săpunul lui Leopold Bloom" (2007), "Hai să furăm pepeni" (2009, 2015), "Harald şi luna verde" (2014, 2016) şi "Lebăda cu două intrări" (2016, 2017).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.