„Confiteor”, de Jaume Cabré, cel de-al patruzecilea titlu publicat recent în traducere în colecţia Anansi. Word Fiction de la Editura Pandora M, este o carte-eveniment, bestseller internaţional, cu peste 1 milion de exemplare vândute în întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Publicată în Barcelona în urmă cu zece ani, „Confiteor” este cartea care l-a impus definitiv pe Jaume Cabré, laureatul a numeroase premii internaţionale şi considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi scriitori catalani ai tuturor timpurilor.

„Atât de măreţ şi de ambiţios: precum Corecţii, al lui Franzen, Confiteor promite să devină unul dintre marile romane ale deceniului”, au remarcat criticii de la El País.

Scris sub forma unei confesiuni finale a unui geniu ce ştie că urmează să-şi piardă cea mai preţioasă posesiune, mintea, această capodoperă a literaturii europene încearcă imposibilul: să coboare la rădăcinile Răului şi să se întoarcă de acolo nevătămată. O adevărată aventură estetică şi intelectuală, Confiteor (în română: „Mărturisesc”) debutează cu anii de tinereţe ai Adriei Ardevol, un copil minune care se naşte într-o lume lipsită de iubire şi creşte învăţând să-şi spioneze părinţii, martor al pasiunii tatălui său pentru obiectele de anticariat, în special pentru o misterioasă şi preţioasă vioară ce-şi are propriul nume, dar şi captiv al unui univers interior imaginar. Vioara devine un element central al romanului, dat fiind că istoria ei se confundă cu istoria Europei, de la flăcările Inchiziţiei şi până la ultimele reverberaţii ale iadului concentraţionar nazist – „un roman monumental despre problema răului” (scrie The Guardian), „o adevărată simfonie a răului” (opinează L’Express).

Ediţia în limba română poartă semnătura Janei Balacciu Matei, traducătoare a cărţilor lui Jaume Cabré în limba română: „Pentru acest scriitor care scrie 360 de zile pe an, zi de zi, dimineaţa şi noaptea, şi publică, fără grabă, o carte la şase-şapte ani, creaţia literară este modul lui de a trăi. […] Nu trebuie să-i citeşti toate cărţile ca să-ţi dai seama că ai în faţă un mare scriitor. Această amprentă o poartă fiecare volum în parte”.

„Jaume Cabré ştie să construiască pe spaţiile întinse ale romanelor sale de mari dimensiuni, să facă rafinate filigrane literare atât în proza scurtă, cât şi în paginile romanelor. Ştie să împletească şi să topească timpurile şi persoanele verbelor, să înfioare sugerând într-o frază ceea ce va fi dezvoltat peste zeci de pagini. Cărţile lui sunt bazate pe o documentare riguroasă, pe care nici un cititor nu o observă, atât de frumos este topit totul în naraţiune. Cărţile lui sunt pline de referinţe culturale, mai ales muzicale, dar se citesc cu sufletul la gură. Cărţile lui mânuiesc o limbă bogată şi diversificată, urechea, sensibilă la sunetele eterate ale muzicii, prinde deopotrivă cele mai sugestive expresii ale limbajului colocvial şi le alătură lor dezinvolt. Şi toată această «tehnică» dezvăluie o personalitate aplecată asupra a tot ceea ce este un om: iubire, ură, prietenie, viaţă şi moarte, bucurie şi lacrimi, individ atras de mecanismul puterii, strivit de el sau revoltat împotriva lui”, a adăugat ea.

Jaume Cabré (n. 1947) este absolvent de filologie catalană al Universităţii din Barcelona, scenarist, romancier şi eseist.  Recunoaşterea literară i-a fost adusă de succesiunea de romane „Senioria” (1991), „Umbra eunucului” (1996) şi „Vocile lui Pamano” (2004), însă adevăratul succes internaţional l-a cunoscut după publicarea romanului „Confiteor” (2011), tradus în aproape 30 de ţări. Cel mai recent roman al său, „Consumits pel foc”, a apărut la începutul acestui an.

„Mă interesează felul în care memoria şi puterea se reunesc în problema răului. Acestea sunt obsesiile mele, prezente peste tot în ceea ce scriu, la fel ca tema muzicii. Ştiu că la un moment dat una dintre obsesii va ieşi la lumină. Nici nu vă imaginaţi cât de mulţi bani economisesc scriind, în loc să merg psiholog”, a mărturisit Jaume Cabré, recent, într-un interviu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.