Neil Gaiman şi Haruki Murakami se află între favoriţii la The New Academy, premiu înfiinţat după anularea de anul acesta a acordării premiului Nobel pentru Literatură ca urmare a scandalului de hărţuire sexuală în care este implicată Academia Suedeză, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Academia Suedeză este implicată în scandal după anularea premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, o altă distincţie a fost înfiinţată de 100 de figuri culturale suedeze care au anunţat lista scurtă a nominalizărilor ce îi include pe romancierul britanic Neil Gaiman şi scriitorul japonez Haruki Murakami.

The New Academy a anunţat lista scurtă de patru favoriţi. Celor doi li se alătură romancierele Maryse Condé - ale cărei opere includ "Desirada" şi "Segu", fiind "unul dintre cei mai remarcabili autori ai Caraibelor”-, şi Kim Thúy, născută în Saigon şi crescută în Canada. "Poveştile ei pictează culorile Vietnamului şi aromele de asemenea, precum şi pericolele exilului şi căutarea identităţii", potrivit comitetului The New Academy.  

Gaiman a scris pe Twitter că este "încântat" să fie inclus pe listă. "Să câştig nu mă va face şi mai fericit decât mă face faptul că sunt pe acea listă. Aşa că nu cred că e vorba de a fi în concurenţă, cât a fi într-o companie care mă onorează", a scris Gaiman. 

Murakami, frecvent nominalizat la Nobel pentru Literatură, este "unul dintre cei mai celebri autori şi traducători", a spus New Academy, a cărui operă, care include romanele "Pădurea norvegiană" şi "Cronica păsării-arc", "îmbină cultura pop cu un realism magic feroce". 

Decizia de neacordare a premiului Nobel pentru Literatură anul acesta a fost luată de către Academia Suedeză ca urmare a scandalului privind hărţuiri sexuale cu care se confruntă forul. În noiembrie, ziarul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturii a 18 femei care susţin că au fost violate, agresate sexual şi hărţuite de personalităţi care au legătură cu Academia.

Premiul The New Academy vrea să recompenseze scriitori care spun poveştile "oamenilor din lume", în comparaţie cu membrii Academiei Suedeze care selectează câştigătorii Nobel pentru "cea mai remarcabilă lucrare într-o direcţie ideală". 

"The New Academy a fost înfiinţat pentru a garanta acordarea unui premiu literar internaţional în 2018, dar şi pentru a reaminti că literatura trebuie să fie asociată cu democraţia, sinceritatea, empatia şi respectul", au transmis reprezentanţii premiului New Academy, comitet care va fi dizolvat în decembrie, odată ce premiul va fi prezentat. 

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat în 2018, Academia Suedeză plănuind să anunţe doi câştigători în 2019. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.