Marius Huc, Sabina Iosub şi Răzvan Dumitrescu, reprezentanţi ai postului de televiziune Antena 3, au vorbit cu membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa publică de joi, afirmând că li se întâmplă ”lucruri ciudate”, sunt împiedicaţi să îşi facă meseria şi că jurnaliştii au devenit ţinte. Dorina Rusu le-a atras atenţia că deşi ameninţările şi violenţa împotriva jurnaliştilor sunt condamnabile, acestea ar fi putut fi provocate de modul în care au reflectat protestele din ultima perioadă şi le-a sugerat să îşi modifice politica editorială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trăim momente absolut halucinante (…) Am o colegă şi îmi asum faptul că a fost trimisă la miting acum două seri. S-a întors plângând, tremurând. A auzit lângă ea: «cine e de la Antena 3, ca să îi iau gâtul?». Aseară, în direct s-a întâmplat la fel. Reporterul nostru care relata de acolo a spus: «un om din echipa noastră a fost lovit». Un inginer. (…) Lucrăm cu voluntari, în principiu trimitem băieţi, dar nu le spunem: «tu mergi astăzi la miting». Nu acuzăm ceea ce se întâmplă cu cei care protestează. Este dreptul fiecăruia să protesteze, dar suntem îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Adevărul nu ne aparţine nici nouă, nici altora. S-ar putea ca la un moment dat să aflăm cui aparţine adevărul”, a spus Marius Huc.

El a precizat, ”ca o paranteză”, că Antena 3 a mai fost amendată de CNA şi ulterior, peste câţiva ani, s-a dovedit că avea dreptate, ceea ce nu a putut demonstra la momentul respectiv, în care s-a aflat în imposibilitatea de a îşi dezvălui sursele.

”Ca o paranteză, am luat amenzi de la CNA şi peste ani s-a dovedit că aveam dreptate, că dezvăluirile noastre fuseseră corecte, dar în acel moment nu puteam să ne dezvăluim sursa ca jurnalişti serioşi ce consideram că suntem. Se mai întâmplă lucruri de care nu suntem vinovaţi, dar parcă ni se întâmplă prea des în ultimele momente, foarte importante. În momentul în care preşedintele a mers la Guvern acum o săptămână, aproape două, ne-am găsit cablul de la cameră tăiat (…) Nu am putut transmite de acolo. Ni se întâmplă lucruri ciudate, suntem împiedicaţi să ne facem meseria, poate de aceea întâlniţi în relatările noastre încrâncenare. Există lucruri care ne încurcă în a ne face meseria. Este o perioadă grea”, a mai spus Marius Huc.

La rândul ei, Sabina Iosub a declarat că în acest moment jurnaliştii au devenit o ţintă şi că doreşte să atragă atenţia asupra a ceea ce li se întâmplă reporterilor Antena 3, postul de televiziune reflectând evenimentele cu echilibru, în mod special în ultimul timp.

”Vă spun cu durere că în acest moment jurnaliştii au devenit o ţintă. (…) Au mai existat momente tensionate de-a lungul ultimilor ani - suspendarea preşedintelui, când jurnalişti ai Antenei deveniseră ţintă. Atunci, însă, eu eram pe teren şi nu ne loveau. Nu atacau fizic jurnaliştii aflaţi pe teren”, a spus Sabina Iosub, precizând că un tânăr a fost lovit pentru că a fost confundat cu un cameraman al Antenei.

”Nu vreau să spunem că suntem victime, încercăm să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă şi cu noi (…) E meseria pe care am ales-o şi o facem cu respect şi o facem cu echilibru în ultimul timp, în mod special. Sunt prezenţi la noi în emisiuni din toate direcţiile politice, toate direcţiile pieţei. Poate uneori sunt mai puţini dintr-o anumită direcţie, pentru că refuză. Nu îmi dau seama dacă împreună poate, cumva, putem să facem un apel la echilibru şi la calm în această perioadă, pentru că lucrurile pot degenera, am văzut ce s-a întâmplat aseară. Reprezentanţi ai mass-media, că astăzi sunt ai Antena 3, mâine ai altei televiziuni, pot deveni ţinte într-un război care nu este al niciunuia dintre noi”, a adăugat ea.

Răzvan Dumitrescu a spus, la rândul lui, că lucrează în presă de aproape 27 de ani şi că a trecut prin astfel de evenimente începând cu 1990 - Piaţa Universităţii şi Mineriadele, când jurnaliştii nu erau ţinte.

”Îmi aduc aminte că am fost în Piaţa Universităţii şi când s-a întâmplat 13 - 15 iunie şi nu ne venea să credem ce se întâmplă şi când am avut parte de Mineriadele domnului Cozma. Chiar şi atunci când te duceai să relatezi de la Costeşti nu aveau cu tine nimic. Nu erai tu obiectul agresiunii. Erau forţele de ordine cele agresate. Erai cumva spectatorul neagresat în mijlocul acelor evenimente. Nu erai ţintă”, a spus el.

Răzvan Dumitrescu a mai spus că are senzaţia că ”lucrurile escaladează”, fiind vorba despre ”psihologie socială”, un moment în care argumentele nu mai au importanţă.

”Nu cred că e normal să depui efortul să scoţi din grilă un post de televiziune. Deja în momentul în care începi astfel de demersuri, deja nu mai e vorba că nu vrei tu să te uiţi, ci doreşti să îi îi împiedici şi pe alţii să se uite la acel post de televiziune. (…) Remarc cu surprindere că lucrurile nu par să se potolească cumva. Eu am senzaţia că ele escaladează. Asta e senzaţia pe care o parcurg. Dacă nu se întâmplă ceva care să calmeze lucrurile, nu cred că e bine pentru toată societatea (…) E psihologie socială, dacă vreţi. Odată ce escaladează nu mai contează argumentele, ci doar nişte percepţii întreţinute pe toate canalele”, a explicat el.

Radu Călin Cristea i-a împărtăşit opinia lui Răzvan Dumitrescu şi a povestit un episod de la Mineriada din anul 1991, când se afla pe teren ca jurnalist la Europa Liberă. ”Am simţit o frică materială”, a spus el. Membrul CNA a sfătuit reprezentanţii Antena 3 să semnaleze evenimentele.

”Pe mine mă neliniştesc aceste confesiuni, pentru că îmi confirmă percepţia mea. Şi eu am o senzaţie de regresie uluitoare în timp (…) Sfatul meu este următorul - sigur că trebuie să vă duceţi crucea mai departe, pentru că asta este meseria de jurnalist, pe de altă parte nu lăsaţi aceste evenimente neconsemnate. Semnalaţi-le, scrieţi despre ele, adresaţi-vă CNA, organizaţiilor de monitorizare media, să se audă undeva că meseria de jurnalist în România, mai ales aceea de teren, a devenit extrem de riscantă”, a spus Radu Călin Cristea.

Dorina Rusu a intervenit spunând că are acelaşi sentiment de regresie în timp şi că regretă că jurnaliştii Antena 3 şi că ameninţările şi violenţele împotriva lor nu se justifică, dar pot fi o consecinţă a ceea ce difuzează. Membrul CNA le-a spus reprezentanţilor televiziunii că poate ar trebui să îşi revizuiască politica editorială.

”Sigur, oamenii care sunt supăraţi pe dumneavoastră nu au dreptul să vă ameninţe, să vă lovească, dar poate că au fost supăraţi că postul a spus neadevăruri în legătură cu ei (…) au fost acolo şi au manifestat paşnic, cei mai mulţi dintre ei, nişte nemulţumiri, poate că nu le-a convenit să se spună că vor să dea o lovitură de stat, că sunt plătiţi de SRI, manipulaţi. (…) De aia au şi venit la CNA. Au fost nemulţumiţi de faptul că, sigur, poate că unii dintre ei nu se uită la Antena 3, dar poate că atunci s-au uitat. (…) Vă spun asta pentru că tocmai ieri am văzut pe Facebook la mai multe persoane, foarte multe laude legate de Observatorul Antenei 1 în legătură cu felul în care au fost relatate protestele. Poate în loc să vă plângeţi, poate că ar trebui să vă revizuiţi politica editorială”, a spus Dorina Rusu.

Monica Gubernat le-a spus reprezentanţilor televiziunii că din păcate sunt a priori vinovaţi pentru că îi ”cheamă Antena 3”.

”Din păcate, sunteţi a priori vinovaţi pentru că vă cheamă Antena 3. Atâta vreme cât reprezentanţi ai unei instituţii care trebuie să apere dreptul la liberă exprimare incită la violenţă prin comunicate de presă în care se vorbeşte despre dezinformare şi manipulare din servilism politic, în condiţiile în care aceste sintagme nu există nici în lege, nici în Cod, nu vă aşteptaţi la nimic. În schimb, doamna Rusu, să ştiţi că se vorbeşte despre interzicerea cenzurii şi despre interzicerea de ingerinţă politică în politica editorială. Dumneavoastră sunteţi pe principiul «cine nu este cu noi, este împotriva noastră»”, a spus Monica Gubernat. 

Valentin Jucan a amintit că a văzut filmări în care operatori ai postului de televiziune acopereau sigla postului, ”imagine care nu ar trebui să existe într-un stat normal”.

”Un post de televiziune poate avea libertatea de a opta către politică de dreapta sau stânga, este firesc, uman. Problema apare în momentul în care se trece peste valorile de dreapta sau de stânga, sau peste analiza unor măsuri bune sau rele şi se trece la personalizarea şi implicarea într-un conflict instituţional sau politic”, a spus Valentin Jucan, precizând că o foarte mare a presei se implică în mod activ în jocuri politice. 

”De 27 de ani România e într-un conflict cu ea însăşi (…) În conflicte, în războaie, nu se lucrează cu nuanţe, duşmanii sunt în ceilalţi. Faptul că cei din piaţă tratează şi vă tratează fără nuanţe nu pot fi făcuţi responsabili decât în faţa propriei conştiinţe, eventual, atât timp cât nu trec la gesturi violente. Însă, dumneavoastră puteţi fi făcuţi responsabili atunci când vă lipsesc nuanţele. Aveţi anumite obligaţii atunci când trataţi un subiect să abordaţi şi nuanţele necesare. Mie mi se pare anormal ca un om din piaţă să îi judece pe reporterii de acolo, sau pe dumneavoastră (…) pentru ce a spus domnul Gâdea sau domnul Badea sau domnul Ciuvică pe post. Dar, în momentul în care în focul discuţiilor dintr-un anumit talkshow de la dumneavoastră nu se foloseşte nuanţa că nu toţi cei din piaţă sunt aduşi acolo prin metode ocule (…) dumneavoastră aveţi responsabilitate”, a spus Radu Herjeu.

”Câteodată, sper că în adâncul dumneavoastră ştiţi foarte bine, câteodată nu vă îndepliniţi această responsabilitate, din varii motive - din greşeală, câteodată din intenţie, câteodată consideraţi că scopul scuză mijloacele, câteodată intensitate este atât de mare încât nu daţi atenţie la aceste detalii”, a adăugat el.

Marius Huc a precizat că jurnaliştii Antenei 3 nu sunt ”îngeri”, dar nici ”de cealaltă parte” şi a făcut un apel public pentru parlamentarii USR.

”Şi noi suntem în bătaia luptei politice şi câteod cădem în această bătălie. Nu suntem îngeri, dar nici.. E dificil şi pentru noi. Foarte dificil. Fac un apel public, în calitate de redactor-şef al Antena 3 către parlamamentarii USR - «Vă rugăm mult, aveţi un fotoliu în fiecare oră la noi în emisiune». (…) Percepţiile pot proveni şi din faptul că nu avem întotdeauna un echilbru pe care ni-l dorim. Nu avem USR, uneori se întâmplă să nu avem PNL”, a mai afirmat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.