Peste 3.200 de persoane au participat la priveghiul public organizat în memoria Reginei Ana, joi, la fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei. ”Familia Regală e un simbol”, ”Monarhia e normalitate”, ”Dispariţia ei este un gol” şi ”A fost o mare doamnă” sunt câteva dintre frazele rostite de participanţii la eveniment, care şi-au exprimat regretul faţă de decesul soţiei Regelui Mihai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 21.00, sute de persoane încă aşteptau în faţa fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei să îşi prezinte ultimul omagiu Reginei Ana a României. Printre ele se aflau regalişti declaraţi, copii cu Crucea Regală în piept, familii cu adolescenţi, foşti membri ai partidelor istorice, admiratori ai Casei Regale. Toţi stăteau la rând, într-o atmosferă solemnă, pentru a-şi lua rămas bun de la cea care a stat alături de Regele Mihai timp de 68 de ani, Regina Ana de România.

Cozi la priveghiul public al Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)
Cozi la priveghiul public al Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)
Cozi la priveghiul public al Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)
Cozi la priveghiul public al Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)

E linişte în sala în care toţi păşesc şi unde stă scris ”Nihil Sine Deo” (”Nimic fără Dumnezeu”) – deviza Casei Regale. Femeile fac reverenţă la catafalcul Reginei Ana, unii dintre bărbaţi îngenunchează, copiii se închină iar cei mai în vărstă au lacrimi în ochi şi sunt ajutaţi de cei mai tineri să se deplaseze şi să nu-şi arate anii. O bătrânică cu ie şi şal negru a ajuns lângă Regină cu ajutorul unui domn, unde a zăbovit câteva minute. 

Câte patru militari ai Regimentului de Gardă ”Mihai Viteazul” flachează, cu schimbul, catafalcul. O coroană de crini albi a fost aşezată pe capacul sicriului învelit în steagul regalităţii. 

Rapsodul Grigore Leşe a fost o prezenţă discretă în rândul celor sosiţi la Palatul Regal. 

”Am scris aseară un material despre Regina Ana. Ştiţi de ce? Tatăl meu a ajuns să-i cunoască pe Regele Mihai şi pe Regina Ana şi am o fotografie cu tatăl meu cum dă mâna cu Regele Mihai, care m-a impresionat extraordinar. Familia Regală e un simbol pentru România. Înseamnă libertate, iubire, respect, credinţă în Dumnezeu. Se întâmplă lucruri extraordinare. Suntem într-o perioadă a schimbărilor. Doamne, să vină peste România lucruri extrordinare, dătătoare de frumuseşte şi credinţă!”, a declarat, în şoaptă, Grigore Leşe, înainte de păşi în Sala Tronului. 

El a spus că a cântat de două ori - o dată la Sala Palatului, prin anii 1990, şi o dată la Bistriţa Năsăud – în concerte în cinstea Regalităţii. 

”Nu pot să fiu indiferent la ce se întâmplă în Bucureşti. Şi eu sunt ocupat. Pregătesc plecarea la Beijing la Târgul de carte şi cu toate astea trebuie să-mi iau rămas bun de la Regina Ana”, a adăugat Grigore Leşe. 

Priveghiul public al Reginei Ana la Palatul Regal (Foto: Aura Marinescu - News.ro)
Priveghiul public al Reginei Ana la Palatul Regal (Foto: Aura Marinescu - News.ro)

O domnă venită tocmai din Bucovina a povestit cu lacrimi în ochi: ”Am vrut să nu pierd ocazia asta. L-am prins şi pe Regele Carol, şi pe Regele Ferdinand, am 90 de ani de tânără regalistă. Am suferit pe vremea comunismului. Am strigat la Suceava: «Regele şi Armata lui!»”, a spus nonagenara Stela Popescu. ”Mă cheamă la fel, dar nu sunt actriţa”, a precizat ea, zâmbind. 

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, a venit, de asemenea, pentru a aduce un omagiu Majestăţii Sale Regina Ana. 

”Ne luăm «La revedere!» cu mare părere de rău şi tristeţe. Rămâne Casa Regală de România un simbol al legăturii României cu Occidentul. Acesta este un lucru pe care multă lume nu îl spune. Valoarea Casei Regale tocmai în asta constă. Acum 150 de ani, a legat România de Occident şi legătura asta se menţine. Să sperăm că tot mai multă lume îi va urma exemplul Reginei în devotamentul şi modestia cu care a servit poporul român. Dispariţia ei este un gol pe care îl vom resimţi, dar rămâne povestea, atitudinea, tot comportamentul său şi noi, ceilalţi, putem doar să învăţăm din lecţia de viaţă a Reginei Ana”, a declarat Iulian Fota, pentru News.ro. 

O distinsă doamnă şi-a exprimat regretul faţă de dispariţia Majestăţii Sale. ”Nu ştiu prea multe despre Regina Ana. Ştiu că e de origine franceză şi eu sunt o mare francofonă. O mare Doamnă, o plăcere să o vezi, să o asculţi. Am văzut-o doar la televizor, dar mi-a plăcut foarte mult şi regret profund” – a spus ea, cu lacrimi în ochi, adăugând că pentru ea regalitatea înseamnă normalitate. 

Sergiu Fetecău, fost membru PNŢCD în partidul vechi al lui Corneliu Coposu, un domn în vârstă de 88 de ani, şi-a aşteptat rândul pe scaun. 

”Regret că Regele Mihai nu a putut să fie prezent în Bucureşti. Aveam 19 ani, eram elev de liceu, la clasa a XII-a, când a abdicat Regele. Am auzit asta la radio, când eram în vacanţă la ţară, de la domnul învăţător, că Regele a fost forţat să abdice. Toată lumea plângea. Să ştiţi că am trăit o perioadă în monarhie de neimaginat. Dumneavoastră nu puteţi să vă imaginaţi! De 10 Mai, ieşeam cu învăţătorii la iarbă verde şi cântam. Era înălţător! Ieşeau ţăranii la porţi şi cântau împreună cu noi: «Zece Mai ne-a fi de-a pururi-/ Sfântă zi, căci ea ne-a dat/ Domn puternic tării noastre,/ Libertate şi Regat« (din ”10 Mai”, de Vasile Alecsandri – n.r.). Aşa a fost. Ne-am născut în monarhie şi am făcut şcoala în monarhie. Era de neimaginat. Ţara era bogată. Pe vremea aceea, leul românesc concura cu francul francez. Şi uitaţi-vă unde am ajuns astăzi! Monarhia este ceva sfânt pentru noi, de nedefinit. Nu pot să spun mai mult. I-am cunoscut...” – a spus el cu vervă. 

El a povestit că a fost într-un, de ziua Regelui, la Palatul Elisabeta. ”Toţi erau înşiraţi: Regele, Regina Ana, principesele toate erau acolo în rând. Când am ajuns la principesa Elena, am întrebat-o: «Dar unde este principele Nicolae? De ce nu îl aduceţi să îl cunoască poporul, să îl iubească de tânăr». Ea mi-a zis că era la studii în Anglia. Să ştiţi că mor cu durerea în suflet că el a fost scos din rândul moştenitorilor. L-am iubit şi îl iubesc”, a adăugat Sergiu Fetecău, fost membru PNŢCD. 

Revenind la Regina Ana, bărbatul a spus că era o persoană bună şi înţeleaptă. „Şi cred că sufleteşte l-a ajutat mult pe Rege de au trecut prin toate”, a încheiat monarhistul, grăbindu-se să-şi prezinte, după atâţia ani, omagiile Majestăţii Sale. 

Până la ora 21.30, peste 3.200 de persoane au trecut pragul Palatului Regal, urcând Scara Voievozilor, până la Sala Tronului, mulţi fiind impresionaţi de somptuozitatea ei. Câţiva au revenit de mai multe ori.

”Am mai fost şi azi-dimineaţă. Acum e coadă, dar am revenit, fiindcă soţul nu a vrut să vină singur”, a spus o doamnă. 

Un băieţel de 7 ani îmbrăcat cu cămaşă albă şi cu Crucea Regală în piept nu ştia prea multe despre regalitate sau de ce poartă distincţia. Mama lui avea lacrimi în ochi, iar tatăl a spus: ”Noi suntem monarhişti şi vrem să aducem un omagiu. Noi suntem conştienţi (de semnificaţia monarhiei, n.r.), copilul mai puţin”. 

Priveghi public la Palatul Regal în memoria Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)
Priveghi public la Palatul Regal în memoria Reginei Ana (Foto: Aura Marinescu - News.ro)

Nepoţii Reginei Ana şi numeroşi bucureşteni au depus in curtea Palatului Regal flori, candele, coroane, jerbere şi inimi de flori în semn de respect pentru Ana de România. Din partea instituţiilor, coroane cu flori albe au adus Institutul Cultural Român, Comitetului Olimpic Român, ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Spaţială Română, Crucea Roşie Română, Fundaţia Corneliu Coposu.

În jurul orei 22.00, ploaia a alungat sutele de persoane care aşteptau să intre în Palatul Regal.

Membrii Familiei Regale au vegheat-o pe rând pe Regina Ana. La căpătâiul ei s-a aflat şi principesa Sofia alături de fiica sa. Cu toţii au stat în sala care şi-a recăpătat însemnele regale odată cu restaurarea muzeului, unde sunt expuse stema şi portretele Regilor Carol I şi Ferdinand. 

Şi vineri, între orele 08.00 şi 22.00, accesul va fi liber pentru toţi cei care doresc să-i aducă reginei un ultim omagiu.

Jandarmii de la Palatul Regal au asigurat pe deplin eticheta în astfel de situaţii. Intrarea se face pe partea din dreapta a Palatului, iar ieşirea pe cea din stânga. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal există condiţii legate de ţinuta decentă, deţinerea unui act de identitate, dar şi de interdicţia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase. 

Membri ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe şi-au anunţat participarea la funeraliile Reginei Ana. Deocamdată nu există un anunţ legat de prezenţa în România a Reginei Sofia a Spaniei, pe care presa spaniolă o dădea ca certă, şi nici cu privire la familia regală britanică. 

Sâmbătă, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, moment în care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din împrejurimi şi de la Catedrala romano-catolică “Sfântul Iosif”. 

La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.