Andrei Şerban, regizorul spectacolului ”Soldatul de ciocolată (sau Armele şi Omul)”, a invitat publicul să asiste, vineri seară, în sala Majestic a Teatrului Odeon, la una dintre cele şase repetiţii deschise dedicate punerii în scenă a comediei lui George Bernard Shaw. Regizorul şi-a "spionat" publicul şi i-a testat reacţiile din prima lojă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte ca actorii să intre în scenă, Andrei Şerban a rostit câteva cuvinte, atrăgând astfel atenţia asupra faptului că în teatru nimic nu e terminat, ci se caută tot timpul perfecţiunea. El a invitat spectatorii în ”bucătăria internă” şi a explicat care sunt etapele prin care trece o montare.

"Cu fiecare spectacol care se întâmplă este o evoluţie care continuă şi vom ajunge, sperăm, la ceva care este aproape terminat. Terminat, de fapt, nu este nimic niciodată, pentru că în teatru nimic nu e terminat. Este terminat doar când decorul se distruge. Până atunci este tot timpul o căutare către ceva care e imposibil de făcut perfect. Pentru că atunci când e perfect e aproape terminat”, a spus Andrei Şerban la prima repetiţie cu public şi prima cu o singură distribuţie. Pentru că trebuie menţionat faptul că acest spectacol va fi jucat de două echipe de actori.

"La acest spectacol sunt două distribuţii. Aseară (joi, n.r) am avut o primă reprezentaţie în care ambele distribuţii au fost pe scenă. Un actor juca un rol în capul scenei, ieşea şi, când revenea, era alt actor în acelaşi costum. Astă seară este prima oară când o singură distribuţie va juca întregul spectacol. Este o premieră în acest sens”, a precizat regizorul, înaintea reprezentaţiei de vineri seară.

"Nu ştiu cât de familiari sunteţi cu acest tip de repetiţii. Scopul este foarte precis, de a avea un dialog, o relaţie cu spectatorul. În acest moment nu e teatru, ce vedeţi este bucătăria internă, iar acum devine viu prin relaţia pe care o veţi stabili cu actorul. De la o zi la alta schimbăm anumite lucruri, schimbăm scene, jocul actorilor, luminile”, a explicat Andrei Şerban, care a vrut să sublinieze şi faptul că în seara precedentă actorii "aproape au leşinat pe scenă” din cauza costumelor şi a căldurii.

"Astă seară, repetiţia deschisă va fi în costumele complete, pe care scenografa noastră, Anka Lupeş, care este de origine română, dar care trăieşte la New York, le-a creat şi costumele sunt foarte-foarte impresionate, dar în această saună aproape că actorii au leşinat pe scenă, şi ca să nu spun că şi în sală erau probleme de sănătate grave. După cum vedeţi, nu există aer condiţionat, sper că nimic nu se va întâmpla, dar în caz că unii vă decideţi să plecaţi la pauză, sperăm să fie din cauza căldurii. Îmi pare rău că este aşa şi vă doresc o seară caldă”, a fost urarea lui Andrei Şerban înainte de primul gong.

Andrei Şerban, la Teatrul Odeon
Andrei Şerban, la Teatrul Odeon

"Soldatul de ciocolată (sau Armele şi Omul)” este un spectacol care creşte pe măsură ce spectatorii îl analizează, îl aplaudă sau îl critică.

"Mie îmi place, deşi la început a fost cam lent, nu am auzit prea bine fiecare replică, acum pot spune că îmi place”, a fost părerea unei spectatoare, la pauză. "Îmi place cum joacă actriţa care o interpretează pe Raina, Sabrina Iaşchevici, şi nu voi pleca la pauză pentru că va trebui să telefonez celei care mi-a oferit invitaţia şi să-i spun părerea mea despre montare”, a adăugat ea.

Altă spectatoare era derutată de faptul că o repetiţie în accepţiunea ei însemna ca regizorul Andrei Şerban să intervină în joc, să ofere indicaţii. 

Şi plasatoarele au spus că publicul este derutat. "Aseară a mai fost o repetiţie, însă cu două distribuţii şi lumea e derutată”, a spus una dintre plasatoare.

Sala Majestic are acoperiş glisant, iar sistemul a fost folosit vineri seară. Actori, actriţe, critici de teatru au asistat la repetiţia cu public. Emilia Popescu, Manuela Cernat, Dorina Chiriac, Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, Crina Semciuc, Meda Victor, Ioana Flora, Lari Giorgescu au urmărit jocul colegilor lor Alina Berzunţeanu - Luka, Antoaneta Zaharia, interpreta Ecaterinei, Alexandru Papadopol - Bluntschli, Cezar Antal - Nikola, Gelu Niţu - Petkov, Cătălin Babliuc - Sergius şi pe Dimitrii Bogomaz - ofiţerul rus.

Pe parcursul întregii reprezentaţii, Andrei Şerban a urmărit foarte atent jocul, publicul, din când în când îşi îndrepta privirea către spectatori de după coloana din lojă, la momentele la care avea nevoie de confirmarea sau dezaprobarea din stal. "L-ai văzut pe Andrei Şerban în prima lojă? Se uită în sală din când în când, râde”, i-a spus o prietenă însoţitoarei ei, la revenirea în sală.

Fragmente din opera "Ernani” de Giuseppe Verdi au completat scenografia spectacolului. Textul a avut deja unele adăugiri legate de Opera Naţională Bucureşti, acolo "unde lumea se înţelege aşa de bine”, a sunat una dintre replici. 

Spectacolul "Soldatul de ciocolată (sau Armele şi omul)" nu a mai fost montat pe o scenă din România, spunea Andrei Şerban la Gala festCO.

Piesa "Armele şi omul" a fost scrisă de Bernard Shaw pe când avea 38 de ani şi a fost reprezentată pentru prima dată în anul în 1894, la Londra. Succesul nu a întârziat să apară chiar de la premieră, iar opinia despre Shaw ca fiind unul dintre cei mai inteligenţi dramaturgi din Londra a fost unanimă. Patru ani mai târziu va fi publicată în colecţia numită "Piese plăcute”. Deşi a fost rar jucată în România, în lume a rămas una dintre cele mai populare şi mai des montate comedii.

Piesa vorbeşte despre divizarea Europei, despre naţionalism şi xenofobie, despre iluzia păcii, dar şi despre iluzia dragostei. Este un spectacol care face simţită diferenţa dintre dragostea adevărată şi cea de pe scenă, ca la operă. Deşi piesa lui Shaw a fost scrisă acum un secol, tema este actuală.

Alte repetiţii cu public vor avea loc până pe 7 iulie, în fiecare seară, de la ora 19.00. Biletele costă 31,80 de lei şi 15,90 lei şi pot fi cumpărate de la teatru sau rezervate pe teatrul-odeon.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.