Spectacolul "Muntele Olimp", în regia belgianului Jan Fabre, care a avut premiera la Berlin în 2015, durează 24 de ore şi este una dintre reprezentaţiile teatrale madrilene la care "spectatorii vin, pleacă, dorm, mănâncă, plâng, râd, ţipă, dar nu renunţă", scrie El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul cuprinde principalele mituri ale culturii greceşti, trecând prin marile tragedii: Electra, Medeea, Phaedra, Antigona, Oedip, Orestes. Este mult sânge, dans, sex, violenţă, întuneric, coşmaruri, dar şi linişte, dragoste, iluzie, frumuseţe. 

"Ultimul meu obiectiv a fost mereu căutarea frumuseţii", a spus Fabre. Actorii dorm pe scenă în momentele de pauză şi se întorc în zori. La fel ca publicul: Teatros del Canal a amenajat zone pentru ca spectatorii să poată dormi acolo şi a permis cafenelei să rămână deschisă pe tot parcursul spectacolului. "Vrem ca aceasta să fie o experienţă pe care să o împărtăşim. Un catharsis pe care-l experimentează atât actorii, cât şi spectatorii", a mai spus regizorul. 

Jan Fabre a afirmat că, atunci când a anunţat proiectul său producătorilor aceştia i-au spus că e nebun, că nimeni nu va rămâne 24 de ore. 

"În anii 80, dacă publicul se indigna sau pleca la mijlocul spectacolului, producătorii îşi spuneau că piesa este riscantă, interesantă, diferită. Şi mizau pe ea. Acum, totul s-a transformat în ceva mai conservator, producătorii, organizatorii, festivalurile", a comentat el. 

Succesul pe care l-a obţinut "Muntele Olimp" demonstrează că, dacă există voinţă, chiar şi aşa se poate risca în teatru. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.