Tabloul ”Ţărăncuţe (De la fântână)”, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record în piaţa de artă din România, fiind adjudecat marţi seară, în licitaţia aniversară ”Artmark 8 ani”, pentru suma de 320.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Una dintre cele mai valoroase picturi realizate de Nicolae Grigorescu fusese estimată la un preţ cuprins între 90.000 şi 160.000 de euro. 

Licitaţia de iarnă a casei Artmark, care s-a desfăşurat, marţi, la hotelul JW Marriott din Bucureşti, a reprezentat o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti, cu opere semnate de artişti de renume din ţara noastră, precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu.

Opera a aparţinut colecţiei istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziţia retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., Bucureşti. Lucrarea, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, este de o valoare artistică excepţională, iar colecţionarul care o pune în vânzare speră că, date fiind simbolistica naţională şi celebritatea iconografiei conţinute, aceasta va fi achiziţionată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg.

O altă lucrare, care s-a vândut cu preţ mai mare decât cel estimat, a fost ”Intimitate” de Nicolae Tonitza. Lotul s-a vândut cu 65.000 de euro. 

”Pod”, de Adrian Ghenie, a fost adjudecat la 60.000 de euro, după ce fusese estimat între 7.000 şi 12.000 de euro. 

”Care cu boi la amiază”, semnat Nicolae Grigorescu”, s-a vândut cu 60.000 de euro, iar ”Pieta” lui Corneliu Baba, a fost adjudecat cu 47.500 de euro. 

Licitaţia de Iarnă Artmark 2016, ediţie aniversară pentru Casa Artmark, a marcat împlinirea a opt ani de când a demarat astfel proiecte culturale în piaţa românească de artă. Organizatorii licitaţiei anunţau că evenimentul va fi ”o sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural naţional”.

Licitaţia de Iarnă Artmark a inclus şi o colecţie Jules Pascin şi secvenţe din colecţiile Lucian Blaga şi generalului Constantin Doncea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.