Directorul general al Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” (RADEF), Adrian Mironescu, a transmis luni, printr-un comunicat de presă, mai multe informaţii privind restituirea în natură către moştenitorii foştilor proprietari a imobilului în care a funcţionat cinematograful Scala şi a menţionat că efectuarea oricăror lucrări de reparaţii la nivelul acestuia ar fi fost contraproductivă şi lipsită de finalitate economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinematograful Scala este în curs de restituire în natură către moştenitorii foştilor proprietari, ca urmare a sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a Civilă în dosarul nr. 43485/3/2006, irevocabilă prin decizia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia a I-a Civilă din dosarul nr. 43485/3/2006.

În acest sens, Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF a decis, printr-o hotărâre din 19 noiembrie 2015, punerea în executare a acestei sentinţe, prin restituirea în natură către moştenitorii foştilor prorietari a imobilului situat pe bulevardul Magheru Bucureşti.

Restituirea în natură a imobilului urmează a fi făcută printr-un protocol de predare-primire încheiat între Comisia Internă pentru Analiza Notificărilor formulate în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) constituită la nivelul Regiei şi reprezentantul legal al moştenitorilor.

RADEFn”RomâniaFilm” a transmis printr-o notificare intenţia de a pune în executare hotărârea judecătorească.

Dată fiind această situaţie, se arată în documentul semnat de Adrian Mironescu, efectuarea oricăror lucrări de reparaţii şi investiţii de către RADEF ”RomâniaFilm” la nivelul imobilului ce urmează a fi retrocedat ar fi fost contraproductivă şi lipsită de finalitate economică, cu atât mai mult cu cât nivelul încasărilor din difuzare de film la nivelul cinematografului Scala era extrem de scăzut.

Potrivit lui Adrian Mironescu, în anul 2015, cinematograful a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 de lei, iar în anul 2014 suma de 13.023 de lei. În aceste condiţii, cheltuielile totale s-au ridicat în anul 2015 la suma de 238.239 de lei, sumă în care nu sunt incluse impozitele şi taxele locale datorate.

”Rezultă clar că, din activitatea de difuzare film, pierderea la nivelul anului 2015 a fost de 230.317 de lei”, se mai arată în comunicatul transmis de directorul general al RADEF.

O sursă pentru compensarea parţială a pierderilor a fost reprezentată de veniturile din alte activităţi - în special din închirierea spaţiilor excedentare, care s-a ridicat, în anul 2015, la suma de 151.813 lei.

Până la perfectarea formalităţilor de restituire în natură a imobilului, s-a luat decizia utilizării spaţiului într-un mod cât mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de funcţionare şi obţinerea de venituri prin închiriere pentru evenimente de scurtă durată, către diferiţi parteneri contractuali.

În acest sens, închirierea către un cult religios, pentru trei ore săptămânal (duminică dimineaţa), produce veniturile necesare achitării utilităţilor, se mai arată în documentul transmis luni.

Angajaţii cinematografului Scala vor să discute cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi doresc ca Guvernului să trimită Corpul de control pentru verificarea situaţiei Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor ”RomâniaFilm” (RADEF), după ce au fost anunţaţi de conducerea instituţiei că vor fi trimişi în şomaj tehnic pentru următoarele trei luni.

RomâniaFilm a luat naştere la începutul anilor '50, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat investită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare, şi de desene animate româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

În prezent, ”RomâniaFilm” este o regie autonomă (Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – R.A.D.E.F.), aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, având ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice, înfiinţată şi funcţionând conform Hotărârii Guvernului. nr. 530/1991 privind înfiinţarea de regii autonome şi societăţi comerciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.