Prima şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în anul 2017 a început, marţi, cu o dispută între doi membri ai instituţiei în legătură cu înregistrările lui Sebastian Ghiţă difuzate de România TV şi preluate şi de alte posturi de televiziune. Dorina Rusu a anunţat că a făcut autosesizări în acest caz, iar Monica Gubernat a spus că nu va fi niciodată de acord cu interzicerea vreunui subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt pe urmele lui Sebastian Ghiţă. Îl urmăresc de fiecare dată când apare. Am făcut autosesizări pentru fiecare din înregistrările care au fost difuzate la România TV şi sigur că o să fac şi pentru alte posturi pe care au fost difuzate. Dezinformarea şi manipularea au ajuns la dimensiuni foarte grave. Sigur, nu ştiu dacă există sau nu ceva adevărat în dezvăluirile postului România TV. Asta nu este de competenţa mea ca membru CNA. Asta trebuie să analizeze instituţiile abilitate. Însă, cred că este de competenţa noastră să analizăm modul în care sunt respectate sau încălcate prevederile din legislaţia audiovizuală. Noi sigur nu putem interveni niciodată înainte de difuzarea de post. Însă, cred că dacă de-a lung timpului ne-am fi făcut cum trebuie datoria nu s-ar fi ajuns chiar până aici. Se invocă de fiecare dată când se difuzează şi se discută despre aceste dezvăluiri libertatea de exprimare. Orice om poate să spună ce consideră, însă felul în care se dezbat aceste aşa-zise dezvăluiri nu are niciun fel de legătură cu regulile jurnalismului şi cu legislaţia audiovizuală”, a spus Dorina Rusu.

În replică, Monica Gubernat a spus că ceea ce se difuzează la România TV este doar ”o mică parte a acestui puzzle”.

”Ceea ce se difuzează la România TV este o mică parte a acestui puzzle. Dacă vrem să luăm într-adevăr măsuri trebuie să monitorizăm tot, pentru că aceste înregistrări au fost difuzate de toate televiziunile. Am văzut că aţi invocat articolul 64. 1. a în cererea de monitorizare - asigurarea distincţiei între fapte şi opinii. Încercam să privim, totuşi, imaginea de ansamblu, pentru că am un deja-vu. În perioada 2009 - 2012 o fostă colegă secundată de mai timidul domnul Jucan cereau cu insistenţă închiderea unui post TV tocmai pentru că se dezinforma şi se manipula. Nu vreau să ajungem în acea situaţie. Vreau să privim o imagine de ansamblu şi să ne facem şi noi datoria. Acele înregistrări s-au difuzat şi s-au discutat pe toate televiziunile şi tocmai pentru că nu se cunosc faptele se ajunge la acest tip de speculaţii şi de discuţii pe care dumneavoastră le consideraţi. Dezinformare şi manipulare. Ar trebui să avem o imagine de ansamblu şi să gândim împreună ce monitorizăm şi ce dorim, pentru că nu voi fi niciodată de acord cu interzicerea vreunui subiect. Înţeleg că asta doriţi dumneavoastră, să interzicem un subiect. Cristian Sima vă spune ceva?”, a spus Monica Gubernat.

Dorina Rusu i-a răspuns Monicăi Gubernat că ”a luat-o pe arătură”, colega ei reproşându-i că este de ”o decenţă incredibilă” şi că dă dovadă de habotnicie. ”Consultaţi DEX-ul dacă nu ştiţi ce înseamnă”, a spus Monica Gubernat.

La insistenţa lui Răsvan Popescu de a continua şedinţa şi de a vota ordinea de zi, Dorina Rusu a ameninţat că va părăsi sala, dacă preşedintele de şedinţă îi va respecta ordinele Monicăi Gubernat.

”Nu am nicio legătură cu niciuna dintre persoanele care au fost aici înaintea mea. Nu sunt nici habotnică, nici într-un fel. Eu am făcut sesizări doar pentru România TV pentru că acolo a început. Am de gând să fac şi pentru celelalte pentru că vreau să avem o imagine de ansamblu. Eu nu ştiu şi nu am de unde să ştiu ce este şi nu adevărat în dezbaterea aceea. Eu am de gând să respect legislaţia, nu am de gând să fac nimic altceva. Nu pornesc niciodată o sesizare de la ideea de a închide un post. Am invocat legislaţia de fiecare dată şi nu aşa se pune problema”, a mai spus Dorina Rusu.

Monica Gubernat a spus că vrea să fie stabilite câteva reguli de monitorizare, pentru că este vorba despre un volum mare de muncă. ”Sunt înnebuniţi oamenii de acolo. Nu ştiu ce să monitorizeze. Munca este imensă”, a argumentat membrul CNA.

”Este foarte interesat că de Revelion aceasta era singura noastră preocupare care circula pe e-mail. Dacă asta era problema CNA-ului şi a întregului audiovizual e în regulă şi sunt convins că vom dezbate, iar dacă se vor constata abateri se vor da sancţiuni ”, a intervenit Gabriel Tufeanu.

Şedinţa CNA este condusă de Răsvan Popescu şi se desfăşoară în prezenţa membrilor Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Bogdan Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat şi Orsolya Eva Borsos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.