Prestaţia grupului Fluid, queer act bucureştean, la redeschiderea Muzeului Naţional de Artă Contemporană a stârnit un val de comentarii defăimătoare pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură, care a transmis luni că rămâne alături de duo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional de Artă Contemporană este un spaţiu deschis, care caută să reflecte în programul său diversitatea culturii vizuale contemporane, sub toate formele sale, se arată în comunicatul remis News.ro.

În urma transmisiunii live a evenimentelor din cadrul evenimentului „Marele Vernisaj de Vară la MNAC” din 10 iunie, pagina de Facebook a muzeului a fost ţinta unui val orchestrat de comentarii ofensatoare şi defăimătoare, atât la adresa artiştilor implicaţi (Paul Dunca/ Paula Dunker şi Alex Bălă), cât şi a organizatorilor.

„MNAC regretă faptul că performance-ul Fluid de la deschiderea noului sezon expoziţional nu mai există online, dar virulenţa acestor reacţii instigatoare la ură, alături de imposibilitatea de a modera în timp real un asemenea atac, au condus la decizia de a înlătura de pe pagină materialele video din seara evenimentului. Muzeul Naţional de Artă Contemporană nu va oferi un spaţiu pentru asemenea luări de poziţie reprobabile şi doreşte în continuare să fie o platformă de exprimare pentru orice minoritate de gen, economică sau culturală. Rămânem alături de formaţia Fluid. Considerăm că respectul faţă de celălalt şi promovarea drepturilor omului stau la baza unei societăţi deschise şi că trebuie susţinute eforturile de multiplicare a acestor valori”.

Reprezentanţii MNAC au mai transmis că muzeul „s-a străduit să fie un spaţiu cultural liber, accesibil tuturor, indiferent de culoare, identitate, orientare sexuală sau de gen şi a încercat să contribuie la prezenţa în spaţiul public a acestor comunităţi”.

MNAC a susţinut şi va continua să susţină orice manifestare artistică reprezentativă pentru identităţile unor comunităţi minoritare. În plus, va continua să reflecte diversitatea artei şi să susţină dezvoltarea creativităţii vizuale contemporane.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană „condamnă orice expresie de extremism ideologic, de limbaj, cultură sau gen şi nu va facilita, încuraja sau participa la niciun fel de discuţie care implică astfel de atitudini, drept care, începând din acest moment, platforma facebook a MNAC nu va mai fi un teren de întâlnire a diverselor extremisme şi opinii partizane în căutare de atenţie, indiferent de miza morală a subiectului”, se mai arată în comunicat.

Pe 13 iunie, Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află MNAC, a precizat că nu a fost organizatorul evenimentului, nici la nivel conceptual, nici financiar.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană îşi asumă responsabilitatea organizării evenimentului, care a fost finanţat în mod exclusiv prin parteneriat public-privat, au spus reprezentanţii ministerului.

„Ministerul Culturii, prin demersurile făcute către Guvernul României, a reuşit să aloce, anul acesta, suma de 2 milioane de lei pentru achiziţia de artă contemporană, pentru prima dată după 12 ani. Au fost 12 ani în care Statul Român nu a mai achiziţionat artă contemporană de la artişti români în viaţă. Respingem ferm orice încercare de denigrare a campaniei de achiziţie de artă contemporană”, se arată într-un comunicat.

Demersul Ministerului Culturii are drept scop îmbogăţirea patrimoniului muzeal şi reprezintă o măsură de ajutor pentru artişti, în această perioadă dificilă şi reprezintă respectul pe care Statul Român îl acordă creatorilor de artă autohtoni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.