Preşedintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Culturală Europeană să fie deţinut de municipiul Timişoara, Steve Green, regretă acum decizia luată, potrivit unui mesaj al său postat pe pagina de Facebook a directorului executiv al Asociaţiei Timişoara 2021, Simona Neumann, care a transmis o scrisoare deschisă în care acuză proasta colaborare cu administraţia locală din Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Aşa cum arată raportul întâlnirii, comisia a fost divizată între doi candidaţi pe care să-i recomande. A fost votul meu cel care a stabilit ca titlul să ajungă la Timişoara. Am fost consternat de administrarea slabă la nivel de board şi de oraş. Acesta e doar cel mai recent exemplu. Mă face să mă întreb dacă nu am luat cumva decizia greşită şi ar fi trebuit să aleg în schimb celălalt oraş, Cluj-Napoca”, a scris Steve Green.
 
Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021, Simona Neumann a trimis o scrisoare deschisă în care acuză colaborarea cu administraţia timişoreană. Ea spune că a avut o înţelegere cu primarul Dominic Fritz pentru o demisie “amiabilă”, dar primarul nu a respectat-o, atacând-o în public în repetate rânduri. 
 
”După opt ani şi jumătate de când sunt directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, pentru prima oară vă trimit o scrisoare deschisă şi nu un comunicat de presă. Trebuie să fac acest lucru ca urmare a apariţiei unor articole în presă  (...), în care este devoalată o parte a corespondenţei mele cu domnul primar Dominic Fritz. Această corespondenţă trebuia să fie una oficială, între părţi. Văzând că secretul  corespondenţei a fost încălcat, fără să acuz presa pentru sursele sale, vă scriu următoarele:
Într-adevăr, corespondenţa este una reală, dar incompletă. Lipseşte ultimul meu răspuns, în care îi scriam domnului primar Fritz că deşi am avut o discuţie de principiu cu domnia sa, în care solicita retragerea mea (cu acordul părţilor, pe cale amiabilă, sic!) pentru motivul că aş bloca bunul mers al proiectului, am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conţinutul şi, mai ales, imaginea Timişoarei şi a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timişoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes naţional şi european. Această înţelegere verbală NU a fost respectată”, a scris Simona Neumann în scrisoare.
 
Directorul executiv al TM2021 mai scrie că în repetate rânduri a fost atacată şi s-au spus multe neadevăruri despre ea şi Asociaţia pe care o conduce. 
 
”Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timişoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toţi anii de după caştigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit “în comă” sau în “moarte clinică” şi trebuia “restartat”. 
În privinţa firmei de consultanţă angajată de Primărie şi a echipei Primăriei care lucrează pentru domnul primar Dominic Fritz la „restartarea” Capitalei Culturale, acestea au încălcat procedurile şi chiar legislaţia în mai multe etape ale colaborării noastre (între Asociaţie şi Primărie). De asemenea, au fost încălcate procedurile Uniunii Europene privind scrierea şi transmiterea raportului de monitorizare, precum şi principiile cooperării în sensul respectului reciproc”, a scris Neumann.
 
Simona Neumann mai arată că Asociaţia a primit abia acum prima tranşă a cotizaţiei pe acest an a Primăriei Timişora. 
 
”Pe de altă parte, Asociaţia a primit abia astăzi (adică la mijlocul anului, după nenumărate adrese de solicitare a acesteia) prima tranşă a cotizaţiei la care s-a obligat Primăria pentru anul în curs conform prevederilor statutare, respectiv pentru primul trimestru, ianuarie-martie 2021. La acest neajuns se adaugă declaraţiile publice privind schimbarea modului de implementare a proiectului fără să existe o schemă clară indicand în ce vor consta coordonarea şi relaţiile dintre entităţile care vor finanţa şi implementa proiectul şi cum se va realiza managementul şi coordonarea unitară a acestuia, adică o organigramă clară.  Astfel, a fost creată o atmosferă de nesiguranţă atat în randul partenerilor culturali cu care lucrăm, cat şi în rândul echipei operative. Colegii mei, eu însămi, toţi suntem supuşi unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanţă al Primăriei şi echipei Primăriei care se ocupă de „restartarea” proiectului şi să ascultăm remarci cum că pană acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliţi. De ce? Pentru ce? Există rapoarte de monitorizare ale Comisiei Europene că echipa Asociaţiei a implementat bine proiectul, rapoarte de audit că banii au fost cheltuiţi corect”, mai scrie Neumann.
 
Simona Neumann mai arată în scrisoarea sa că încă de la începutul acestei luni a transmis Primăriei Timişoara raportul de monitorizare.  
 
”La începutul lunii iunie am transmis Primăriei Municipiului Timişoara, echipei care se ocupă de „restartarea Timişoara 2023”, raportul de monitorizare pentru perioada iulie 2019-mai 2021 ce trebuia să ajungă pe masa Comisiei Europene. Persoana care trebuie să transmită raportul este, conform solicitării Comisiei Europene, directorul executiv al Asociaţiei care, conform Dosarului de candidatură, implementează  proiectul Capitală Europeană a Culturii, dar Primăria ne-a comunicat că acesta va fi transmis de Primar în calitate de Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei. Azi dimineaţă, fiind termenul limită de depunere a raportului, am fost nevoită să transmit o Notă Comisiei Europene în care să explic de ce nu am trimis raportul şi de ce nu mai am control asupra conţinutului raportului care în mare parte conţine ce s-a făcut în perioada mai sus amintită, adică o perioadă anterioară administraţiei actuale. Nota a fost transmisă, de asemenea, şi autorităţilor romaneşti. Da, într-adevăr, raportul trebuie întocmit cu aportul tuturor părţilor implicate (Asociaţie, Primărie, Consiliu Judeţean, Minister), dar nu cenzurat de echipa Primăriei sau oricine altcineva în capitolele de care răspunde Asociaţia. E foarte trist că s-a ajuns aici după ce în toţi anii precedenţi au fost respectate procedurile Uniunii Europene privind acest raport, iar comisia de monitorizare a apreciat munca noastră”, scrie Neumann.
 
Directorul TM2021 a arătat că înţelegerea amiabilă cu Primăria Timişoara a fost încălcată şi că Asociaţia se află în ”cea mai gravă criză din ultimii opt ani”. 
 
”Din păcate, prin tensiunile create de Primărie, s-au încălcat condiţiile înţelegerii noastre ”amiabile” spre a face o tranziţie decentă – cu o parte din proiectele Capitalei Culturale - către Centrul de Proiecte altă parte din proiecte rămanand la Asociaţie (după cum ni s-a adus la cunoştinţă într-o comunicare recentă din partea Centrului de Proiecte al Primariei). A demisioninat domnul Ulrich Fuchs din Consiliul Director, ne aflăm în faţa Adunării Generale de vineri 18 iunie, iar noi avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani şi jumătate, una care a depăşit graniţele României”, a mai scris Neumann.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.