Poetul Lucian Avramescu, care a murit în data de 12 decembrie, la vârsta de 73 de ani, a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, într-o criptă de lângă biserica pe care a ctitorit-o în comuna prahoveană Sângeru, localitatea sa natală, acolo unde poetul şi familia sa s-au retras de mai mulţi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Oameni de cultură, politicieni şi localnici l-au condus pe Lucian Avramescu pe ultimul drum, miercuri, în localitatea prahoveană Sângeru. Poetul a fost înhumat într-o criptă amenajată lângă biserica „Adormirea Maicii Domnului” pe care a ridicat-o în comună, într-o livadă cu meri care aparţine familiei sale.
 
Lucian Avramescu a obţinut dezlegarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru a fi înhumat în acea criptă. 
 
Poetul Lucian Avramescu a murit, duminică dimineaţă, la locuinţa sa din localitatea prahoveană Sângeru, în urma unui stop cardio-respirator. Echipajul medical care a intervenit nu a putut să-l resusciteze, deşi a făcut timp de jumătate de oră manevrele necesare, au declarat pentru News.ro surse medicale.
 
Lucian Avramescu s-a născut la 14 august 1948 în comuna Sângeru, judetul Prahova, şi era licenţiat în arhitectură peisageră şi ziaristică.
 
A debutat în presa literară în 1970. A fost redactor „Orizont” Vâlcea – 1971-1978; şef de secţie şi redactor-şef adjunct la Scânteia Tineretului, unde, în perioada 1981-1985, a condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului”; redactor-şef al revistei „Slast” în perioada 1986-1989; fondator şi redactor-şef al ziarului „Tineretul Liber”, primul ziar tipărit în zilele Revoluţiei din ’89 în fosta Casă a Scânteii; fondator al agenţiei de ştiri A.M. PRESS – 1991.
 
Publicaţii: volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice. Intre altele amintim „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Stele pe dealuri”, Editura Scrisul Românesc (1976), „Transplantul de albastru”, Editura Sport-Turism (1976), „Un liber albatros” (1978), „Ei, aş! Spunea poetul” (1979), „Nu cer iertare”, trilogie (1981-1983, 1985), Editura Eminescu; „Această generaţie” – poezii în limba greacă, Editura Athena, Grecia (1985), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000).
 
La Cluj, la Editura Dacia, i-a fost publicată selecţia de poezii de dragoste „Poetul ca o casă în flăcări”, în 2011, apoi i-au apărut volumul de versuri „Să strigi femeia de numele ei de vers” (2014), iar în 2018 romanul „Despre singurătate”.
Este membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1979.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.