Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneţia 2023 va fi expus în cinci oraşe: Timişoara, Cluj, Reşiţa, Iaşi şi Bucureşti. În premieră, pavilionul va fi prezentat la Timişoara, iar vernisajul va avea loc în 9 decembrie, la ora 15.00, şi va rămâne deschisă până la 15 ianuarie. Itinerariul naţional al expoziţiei se va încheia la Bucureşti, în cadrul Romanian Design Week 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul temei bienalei, "Africa şi laboratorul Viitorului", tematica Pavilionului României s-a axat pe conceptul de invenţie şi inovaţie aplicate în practică de arhitectură contemporană românească, în demersul tehnologic şi pe impactul educaţional ca ingrediente pentru o agendă a viitorului văzut într-o cheie practică şi pragmatică.

Pavilionul va fi expus în România prin părţi ale sale care au susţinut discursul curatorial la Veneţia. Astfel, publicul din România va putea admira prima maşină aerodinamică din lume cu roţile în carcasa fuselajului, aşa cum o descriau patentele internaţionale obţinute de inventatorul român Persu, la începutul secolului al XX-lea.

Inginerul Persu a realizat această invenţie cu scopul de a reduce consumul de petrol şi poluarea cu aproape 70 de ani înainte ca agenda globală să imprime în practica industrială de design şi de arhitectură aceasta direcţie. În cadrul expoziţiei sunt expuse şi istorii ale unor invenţii şi inovaţii româneşti de la începutul secolului, a căror implementare a fost blocată din diferite raţiuni birocratice şi care anunţau şi rezolvau cu aproximativ 100 de ani în urmă actualele probleme globale.

În acelaşi discurs, proiecte şi demersuri româneşti arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani, precum Casa de Lut de la Capul Dolosman, Take A(l)titude, Şcoală de la Buneşti, A Iaşi for the Future, precum şi alte exemple, reprezintă studii de caz valoroase pentru eforturile contemporane ale arhitecţilor români, alături de echipe interdisciplinare, eforturi de a inova în contextul arhitecturii şi practicilor de proiectare. Studiile de caz prezentate în Pavilionul României sunt doar câteva exemplele dintr-un context contemporan amplu şi valoros generat acum de arhitecţii din România în echipe interdisciplinare.

Ambele discursuri, unul al Invenţiilor Uitate şi celălalt al Pedagogiilor Laterale, oferă un cadru de gândire inspiraţional pentru fiecare vizitator, un prim pas într-o agendă personală şi creativă a viitorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.