Artistul Pavel Brăila a fost selecţionat să participe la Documenta 14, una dintre cele mai importante expoziţii de artă contemporană, care se va desfăşura la Atena, între 8 aprilie şi 16 iulie, şi la Kassel, în Germania, între 10 iunie şi 17 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru a doua oară când Pavel Brăila este prezent în programul Documenta, după participarea la ediţia din 2002 a acestei expoziţii internaţionale ce are loc o dată la cinci ani.

La EMST— Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Atena, Pavel Brăila prezintă ”The Golden Snow of the Sochi Olympics” (2014), prin care reexaminează un simbol al Jocurilor Olimpice. Titlul lucrării face trimitere la eroarea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Soci, când unul dintre inelele olimpice a refuzat să se deschidă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Peste 160 de artişti internaţionali au fost invitaţi de Adam Szymczyk, directorul artistic al Documenta 14, să prezinte lucrări în cadrul acestei expoziţii de prestigiu.

Pentru prima dată în istoria sa, evenimentul se desfăşoară anul acesta în două oraşe: la Kassel, unde are loc în mod tradiţional începând cu 1955, dar şi la Atena. În capitala Greciei, expoziţia se desfăşoară în peste 40 de spaţii, de la instituţii şi pieţe publice, până la cinematografe, biblioteci şi clădiri universitare.

În paralel cu Documenta, până pe 22 aprilie, este deschisă expoziţia lui Pavel Brăila de la Eastwards Prospectus. Intitulată ”New Year’s Dissections”, aceasta este prima expoziţie de amploare dintr-o galerie de artă din Bucureşti a lui Pavel Brăila.

Solo show-ul, ce se desfăşoară pe ambele etaje ale galeriei, include lucrări video, serigrafii şi fotografii, majoritatea inspirate de Moldova şi Chişinău, oraşul natal al artistului.

Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria de serigrafii ”Stolen Billion”, inspirată de ”jaful secolului” (furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei), şi lucrările video ”Foaia de control” şi ”Narrated History” – ultima reprezentând o serie de interviuri de rememorare realizate de artist cu părinţii şi alţi membri ai familiei.

Născut în 1971, Pavel Brăila a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziţii şi festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii şi performance-uri. A devenit cunoscut la nivel internaţional odată cu selectarea la Documenta 11 (Kassel, 2002), cu filmul ”Shoes for Europe”.

Recent, a fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfăşurate în spaţii publice din Sankt Petersburg, şi a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziţia Universală (Milano, 2015).

Printre expoziţiile sale personale se numără cele desfăşurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) şi Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).

Organizată la fiecare cinci ani, Documenta - a cărei primă ediţie a avut loc în 1955 - este una dintre expoziţiile de top din Europa, alături de Bienala de la Veneţia, Art Basel şi Monumenta din Paris. Ediţia din 2012 a atras peste 900.000 de vizitatori.

Documenta se mândreşte cu imaginea sa de expoziţie avangardistă - în 2007, artistul chinez Ai Weiwei a adus cu el 1.001 de compatrioţi pe care i-a prezentat la Kassel sub forma unor ”exponate vii”.

Documenta a fost înfiinţată de Arnold Bode, curator, artist şi profesor, care a fost unul dintre numeroşii artişti germani ale căror opere au fost interzise de regimul nazist. Originar din Kassel, Arnold Bode a dorit să îi provoace pe germani prin intermediul unor formule inedite de artă modernă internaţională, după sufocanta perioadă nazistă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.