"Palatul de Piatră" Udrişte Năsturel, de la Herăşti, judeţul Giurgiu, singurul monument de arhitectură civilă românească din secolul XVII, ridicat în întregime din piatră, este scos la licitaţie pentru 1.800.000 de euro la Artmark Historical Estate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palatul din Herăşti, cunoscut şi sub numele de ”Casa de piatră”, este amplasat pe un platou din apropierea râului Argeş. Este situat la 30 de kilometri faţă de Bucureşti şi 15 faţă de Dunăre. 

Palatul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea din iniţiativa boierului Udrişte Năsturel, cărturar vestit în epocă şi cumnat al domnitorului Matei Basarab.

Clădirea, construită integral din piatră, a fost gândită ca reşedinţă de vară pentru cărturar şi fratele său, Cazan, planul clădirii reflectând acest aspect.

În secolul al XIX-lea, domeniul ajunge în proprietatea lui Miloş Obrenovici, principele Serbiei, care adaugă anumite elemente construcţiei, printre care un turn ce se va pierde în urma incendiului din 1931.

În ultimii ani, ansamblul s-a aflat în administrarea Muzeului Ţăranului Român, care dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională. Recent, proprietatea a fost retrocedată.

Domeniul de la Herăşti se întinde pe 3,79 de hectare, suprafaţa construită este de 680 metri pătraţi, clădirea având şapte camere. 

Construită la 1835, Casa Stolojan, anexă, este monument istoric de clasă B, 468 mp, P+1E. Casa administratorului, ridicată la 1850, este o altă anexă, monument istoric de clasă B, 166 mp, P. Palatul are şi alte anexe de 126 mp.

Palatul de Piatră - Udrişte Năsturel din Hereşti este un obiectiv arhitectural unic în spaţiul arhitectural civil românesc, fiind, atât prin vechime, cât şi prin specificităţi, un edificiu indispensabil istorie arhitecturii româneşti (din Ev Mediu până astăzi). Numele complexului şi al întregii moşii ne îndreaptă către una dintre cele mai importante familii de boieri şi dregători din spaţiul românesc începând cu secolul al XVI-lea - Năsturel Herescu. 

În anii '70 domeniul a intrat în administrarea Muzeului Ţăranului Român (Muzeul de Arte şi Tradiţii Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului şi Feronăriei.

Momentan, pe suprafaţa domeniului se regăsesc trei construcţii: Palatul de Piatră, adică reşedinţa iniţială a fraţilor Năsturel Herescu, construit în forma literei "L", simetric, cu intrări separate.

Din construcţia iniţială de la mijlocul secolului al XVII-lea au rămas neatinse pivniţele, parterul şi scările, etajul suferind diverse intervenţii de-a lungul timpului; Casa "Stolojan": chiar dacă construcţia era ridicată în perioada în care domeniul era în posesia lui Milos Obrenovici, în anii '30 imobilul era modernizat, devenind reşedinţă a familiei Stolojan în urma incendiului ce distrugea acoperişul Palatului de Piatră.

Cea de a treia construcţie, casa Administratorului, are şi ea o vechime însemnată, fiind ridicată în cursul anului 1850, tot în perioada în care moşia era în posesia prinţului sârb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.