Orologeria şi arta mecanică, meserii care sunt mândria Elveţiei şi a oraşului Besançon în Franţa, au fost introduse de UNESCO în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înscriere este o recunoaştere a măestriei care îmbină "ştiinţa, arta şi tehnica" pe "un arc de ceas" care transcende frontiera franco-elveţiană, de la Geneva la Schaffhouse, trecând prin Bienne şi Besançon, pentru a ajunge până în satul Sainte-Croix, în Munţii Jura", a reacţionat Oficiul Federal pentru Cultură de la Berna. 

"Această înscriere pune în valoare o tradiţie emblematică a Arcului Jurasian franco-elveţian", a adăugat Oficiul în comunicat. 

În acest spaţiu franco-elveţian, o mare diversitate de artizani, întreprinderi, şcoli, muzee şi asociaţii valorizează şi transmit tehnici manuale în acelaşi timp tradiţionale şi inovatoare, a adăugat Ministerul elveţian al Culturii. 

Propusă în martie 2019, candidatura a fost susţinută de Elveţia în colaborare cu Franţa şi a fost considerată "exemplară" de UNESCO pentru punerea în evidenţă un patrimoniu cultural în spaţiul transfrontalier, a subliniat ministrul elveţian al Culturii. 

Arta mecanică cuprinde fabricarea automatelor şi a cutiilor de muzică, care sunt strâns legate de profesiile de ceasornicar. 

În Elveţia, sectorul cuprinde 57.500 de persoane, potrivit Convenţiei patronale din industria ceasurilor. 

Orologeria a apărut în Elveţia la mijlocul secolului al XVI-lea la Geneva, unde s-au refugiat numeroşi protestanţi francezi şi italieni. În 1541, refirmatorul protestant francez stabilit la Geneva Jean Calvin a interzis purtarea de obiecte ornamentale, determinând aurarii şi bijutierii să se dedice altei arte, cea a orologeriei, potrivit site-ului Federaţiei ceasornicarilor. 

Un prim "orologierier", francezul Thomas Bayard, a fost înregistrat în Geneva în 1554, notează Fondation de la Haute horlogerie.

În prezent, orologieria este al treilea sector de exporturi din Elveţia. În 2019, exporturile elveţiene s-au ridicat la 21,7 miliarde de franci elveţieni (20,1 miliarde de euro).             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.