ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Raluca Turcan, demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României. „Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Şercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice”, au argumentat acestea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a încălcat legislaţia privind protectia datelor personale, conform specificaţiilor din politica privind protecţia datelor cu caracter personal, şi codul de conduită etică al instituţiei pe care o conduce şi i-a ameninţat, în conversaţii publice, pe toţi cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituţii, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane. “O face, o primeşte” reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcţia pe care o deţine Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este şi o infracţiune penală”, se arată în textul scrisorii. 

Potrivit semnatarilor, „libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci şi posibilitatea de a accesa informaţii de interes public, fără îngrădiri. Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidenţial şi nu va fi folosit împotriva lor. Mai grav, în cazul Emiliei Şercan, afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidenţialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice. Iar protecţia surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare şi a dreptului la libertatea presei, aşa cum sunt consfinţite prin Constituţia României, prin legislaţia internă sau prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Încălcarea confidenţialităţii surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituţii publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancţionat pe măsură”.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

ONG-urile solicită: „Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naţionale are deja 30 de luni fără concurs. Dacă în cazul funcţionarilor publici, interimatul este de maximum şase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiţie naţională, ci profesionalizarea şi responsabilizarea managementului. Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcţia de director al Bibliotecii Naţionale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgenţă un concurs pentru ocuparea acestei funcţii şi să încheie cultura interimatului în această funcţie publică”.

Disputa online dintre Adrian Cioroianu şi Emilia Şercan a debutat săptămâna aceasta, după ce jurnalista a semnalat frigul în care studiază abonaţii în sălile de lectură. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.