Orchestra Naţională de Jazz a Franţei, aflată într-un tuneu naţional în România, după o absenţă de aproape 30 de ani, va susţine, la 1 noiembrie, un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orchestra a susţinut, la sfârşit de octombrie, reprezentaţii la Sibiu Jazz Festival şi Ploieşti Jazz Festival.

Orchestra Naţională de Jazz a Franţei prezintă cel mai nou material discografic, "Rituels", în cadrul unui concert ce va avea loc marţi, 1 noiembrie, de la ora 19.00, la Palatul Bragadiru, o clădire de patrimoniu a Bucureştiului, fondată în anul 1905. Sub bagheta dirijorului Frédéric Maurin, Rituels - lucrare colectivă fascinantă, cu un aer de oratorio, descrie ritualurile care marchează ciclul zilelor, al anotimpurilor, al civilizaţiilor, al vieţilor noastre, într-un cadru de poveste, un palat cu aer interbelic din inima Bucureştiului.

Orchestra Naţională de Jazz a Franţei a primit în rândurile sale aproape 200 de solişti, a susţinut concerte pe toate continentele, a produs 31 de albume şi a colaborat cu numeroşi artişti internaţionali. Este singura orchestră naţională în care dirijorul se schimbă o dată la 5 ani. În fruntea Orchestrei Naţionale de Jazz a Franţei, din ianuarie 2019, chitaristul şi compozitorul Frédéric Maurin, cu proiecte în zona de rock progresiv, este susţinătorul unui amplu program deschis creaţiei contemporane, mai precis compozitorilor cu limbaje singulare şi reprezentanţilor artelor spectacolului.

În turneul din România, Orchestra Naţională de Jazz a Franţei va prezenta ultimul album, "Rituels", o operă colectivă pentru cor şi 13 instrumente ce reuneşte şapte piese, un puzzle care formează un univers sonor aparte. Din dorinţa de a deschide ONJ către forme estetice multiple şi singulare, Frédéric Maurin şi-a unit forţele cu Ellinoa, Sylvaine Hélary, Leïla Martial şi Grégoire Letouvet - patru artişti îndrăzneţi şi cunoscuţi pe scena franceză de jazz actuală - pentru a scrie un repertoriu original construit în jurul noţiunii de ritualuri zilnice. Programul ne poartă astfel într-o lume a contrastelor, cu izbucniri poetice vii, crescendo-uri puternice, un spectru larg de culori orchestrale, visare şi solişti pasionaţi.


Rituels va fi prezentat în România în cadrul turneului Orchestrei Naţionale de Jazz a Franţei în Ploieşti, Sibiu şi Bucureşti.

Prezenţa Orchestrei Naţionale de Jazz a Franţei, care revine în România după aproape 30 ani, se desfăşoară în cadrul „Musiques Créatives de France”, o iniţiativă a Institutului Francez care aduce publicului român sunete dintre cele mai diverse într-o plimbare revigorantă între jazz, muzică electronică, pop vegetal, jazz, world music sau muzică barocă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.