Opere esenţiale din literatura lumii, "Greaţa, Cuvintele" şi "Teatru", de Jean-Paul Sartre, au apărut în colecţia Rao clasic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Greaţa", roman definitoriu pentru existenţialismul filosofic transpus în literatură, scris sub forma unui jurnal găsit întâmplător de un editor şi publicat în 1938, "Greaţa" relatează o perioadă din viaţa tânărului Antoine Roquentin petrecută în imaginarul port francez Bouville, considerat de critici a fi Le Havre, unde Sartre a predat filosofie la liceu înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Acolo, după o îndelungată călătorie în Indochina, Roquentin se retrage pentru a finaliza biografia unui anume marchiz de Rollebon, aristocrat implicat în politică în epoca Revoluţiei franceze. Roquentin începe să scrie acest jurnal pentru a înţelege mai bine starea de anxietate şi greaţă care-l acaparează uneori, întinzându-se şi cucerind totul în jurul său, inclusiv lucrurile în care obişnuia să găsească în trecut linişte ori plăcere.

"Cuvintele" este lucrarea autobiografică prin care Jean-Paul Sartre renunţa în mod declarat la literatură, în 1964, acelaşi an în care refuza Premiul Nobel, considerând că aceasta este un surogat burghez al unei implicări reale în viaţă; Cuvintele a avut un succes imediat şi răsunător.

"Greaţa, Cuvintele" poate fi comandat la preţul de 26,84 de lei. 

Profesor la Şcoala de Artă Dramatică a prietenului său Charles Dullin în 1942-1943, Sartre extrage din teatrul clasic grec şi din Estetica lui Hegel propria concepţie despre un teatru auster, moral, mitic, aducând cu un ritual. Propune, aşadar, un teatru ce transpune într-o ambianţă mitică marile probleme ale epocii contemporane, care vizează culpabilitatea individuală sau colectivă şi la care ne îngăduie să reflectăm, în timp ce împrejurări deosebite şi situaţii critice forţează personajele la o alegere vitală, adesea în spaţii claustrale - închisori, camere închise, oraşe asediate, infern. Acestui conţinut moral, dar nu şi moralizator, i se potrivesc o acţiune scurtă şi violentă, o montare austeră, o exprimare limpede, tensionată, sobră, păstrând ceva din pompa antică şi transformând reprezentaţia într-o adevărată ceremonie.

Volumul "Teatru", de Jean-Paul Sartre, care cuprinde "Muştele", "Cu uşile închise", "Morţi fără îngropăciune", "Diavolul şi bunul Dumnezeu", "Sechestraţii din Altona", este redus la 30,50 de lei. 

Jean-Paul Sartre (1905-1980) este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi filosofi ai secolului trecut, gândirea sa influenţând puternic generaţiile următoare. Promotor al existenţialismului şi susţinător al marxismului, Sartre câştigă în anul 1964 Premiul Nobel pentru Literatură, premiu pe care, de altfel, îl refuză, după cum a refuzat în 1945 şi Legiunea de Onoare. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără "Greaţa", "Zidul", "Fiinţa şi neantul". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.