Opere de mari dimensiuni realizate în manieră Veronese, Rubens, Teniers sau Boucher sunt scoase la vânzare, prin licitaţie publică, pentru prima dată în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cinci secole de artă europeană se reunesc într-un singur eveniment organizat de Casa Artmark - Licitaţia de Artă Europeană, inclusiv o selecţie din colecţia Burileanu-Boroianu.

Operele de valoare muzeală din repertoriul artei occidentale datează din secolele XVII-XIX şi reprezintă lucrări de atmosferă, portrete, peisaje marine, scene de han sau sculpturi monumentale, iar preţurile de pornire variază între 200 şi 4.000 de euro.

O apariţie inedită în piaţa românească de artă este gravura realizată de celebrul pictor şi gravor olandez Rembrandt, care semnează lucrarea „Bătrân cu căciulă de blană despicată”. Gravura are un preţ de pornire de doar 800 de euro şi este un exemplar postum al ediţiei iniţial realizate de Rembrandt în 1640.

Celebrul Karl Kaufmann, cunoscut drept unul dintre artiştii ce foloseau multe pseudonime, acest fapt devenind chiar una dintre trăsăturile creaţiei sale, semnează în licitaţia din 24 mai 3 lucrări. Cea mai remarcabilă operă este „Viena”, realizată de artistul care semna atât cu nume italiene, cât şi germane, precum: Leo Perla, Carlo, C. von Erlach, Henri Carnier, J. Holmstedt. Opera a fost realizată de Kaufmann în urmă cu 128 de ani şi are un preţ de pornire de 1.800 de euro.

În manieră Veronese este realizată una dintre cele mai valoroase opere ale licitaţiei, „Botezul lui Iisus”. Paolo Veronese este cunoscut pentru lucrările sale pe pânze imense, foarte populate şi care descriu subiecte alegorice, biblice sau istorice. Opera din licitaţia din 24 mai, realizată în manieră Veronese, are un preţ de pornire de 4.000 de euro şi este realizată după celebra variantă a „Botezului” de Veronese ce a fost achiziţionată de Ferdinando al II-lea de Medici în 1667. Marele Duce, pasionat de pictura veneţiană, îi va atribui un loc privilegiat în colecţia sa.

După Peter Paul Rubens este realizată lucrarea „Mercur şi Argus”, una dintre operele importante în cadrul compoziţiilor mitologice semnate de renumitul pictor flamand. Pictura, realizată după Rubens cu multă iscusinţă, către sfârşitul secolului XVII, are un preţ de pornire de 1.500 de euro.

Licitaţia din 24 mai cuprinde şi o faimoasă sculptură a admiratului Salvador Dali. Piesa de colecţie, realizată în bronz de marele geniu al suprarealismului, are un preţ de pornire de 800 de euro şi reprezintă un „Autoportret”.

Cele aproximativ 100 de opere de artă europeană pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, dar şi online pe artmark.ro.

Licitaţia de Artă Europeană, inclusiv o selecţie din colecţia Burileanu-Boroianu va avea loc exclusiv online pe platforma Artmark Live, marţi, 24 mai, ora 19.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.