Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” se redeschide sâmbătă, după lucrări de reabilitare şi reconsolidare care au început în a doua parte a anului 2014. Clădirea va fi inaugurată cu expoziţia intitulată ”Semne şi simboluri - Viziuni apophenice în domeniul fractalic”, şi va putea fi vizitată în perioada 26 noiembrie 2016 - 28 mai 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia va putea fi văzută de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00 (ultimul vizitator 17.30), cu acces gratuit, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti. 

Redeschiderea acestei clădiri de patrimoniu reprezintă unul dintre proiectele legate de poziţionarea culturală şi turistică a oraşului finalizate de către Primăria Municipiului Bucureşti în ultimii ani.

Vernisajul expoziţiei are loc în ziua de sâmbătă, la ora 13.00 la sediul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21.

Observatorul Astronomic după reabilitare (Foto: Aura Marinescu)
Observatorul Astronomic după reabilitare (Foto: Aura Marinescu)

”Vom avea o zonă pentru copii şi adulţi, cu tematici variate, la parter va fi montată biblioteca Muzeului Municipiului Bucureşti, să fie accesibilă şi să aibă un spaţiu mai adecvat pentru lectură, iar la următorul etaj va fi expoziţia dedicată astrologiei. Undeva va fi montat şi un planetariu, în premieră pentru Bucureşti, o proiecţie pe aşteptările vizitatorilor, iar în mansardă va fi un spaţiu dedicat conferinţelor care acum se desfăşoară la Palatul Şuţu, şi, bineînţeles, un spaţiu dedicat observaţiilor astronomice, care vor fi diurne, pentru că au fost achiziţionate şi telescoape diurne, ca să putem privi către soare. Din vară, observaţiile astronomice care se desfăşoară în Parcul Filipescu-Cesianu se vor muta aici, în mansardă”, declara în aprilie Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti.

Adrian Majuru a mai spus atunci că, în curtea Observatorului, vor fi un infochioşc turistic, un magazin de suvenire şi o librărie de carte muzeală.

Reabilitarea Observatorului a costat aproximativ 11.100.000 de lei, potrivit Primăriei Municipiului Bucureşti.

Clădirea amiralului Vasile Urseanu a fost ridicată în primul deceniu al secolului trecut, construită să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul oraşului Bucureşti. Clădirea ce găzduieşte Observatorul Astronomic al municipiului a fost inaugurată în toamna anului 1910 (atestarea documentară este menţionată în paginile revistei "Orion", prima revistă română de astronomie, care, în numărul aferent trimestrului IV/1910, anunţa inaugurarea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". "Mi-am construit casa în formă de iaht, având o cupolă de observator, ca în acelaşi timp când fac observaţii cu luneta, să am senzaţia că plutesc şi pe mare", spunea amiralul Vasile Urseanu.

Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” este o subunitate a Muzeului Municipiului Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.