O ediţie originală "Florile răului", de Charles Baudelaire, care cuprinde o strofă inedită din poemul "Les Bijoux", adăugată de mână de către poet, va fi scoasă la vânzare pe 22 noiembrie, la Drouot, Paris, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această strofă inedită a fost semnalată de Yves-Gérard Le Dantec (1898-1958), specialist în opera lui Baudelaire, în notele şi variantele primei ediţii a operei lui Baudelaire apărută în colecţia Pléiade. Însă proprietara volumului unde poetul a adăugat această strofă şi moştenitorii săi nu au dorit să o facă publică. 

Casa Art-Valorem, care organizează vânzarea la Drouot, a ataşat la volumul propus pentru licitaţie o scrisoare a lui Yves-Gérard Le Dantec, datată 20 februarie 1928, în care solicită, în zadar, proprietarei să facă publică această strofă inedită. 

Publicat în 1857, colecţia "Les Fleurs du mal" a făcut de asemenea obiectul unui "ultraj la morala politică". Poemul "Les Bijoux", caracterizat obscen, a fost interzis (împreună cu alte cinci poeme din volum). Cele opt catrene care compun poemul erotic evocă o femeie goală şi lascivă care poartă pe ea doar bijuterii. 

Volumul oferit iniţial de Baudelaire criticului literar Gaston de Saint-Valry (1828-1881) a fost estimat între 60.000 şi 80.000 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.