Nava spaţială chineză Chang'e-6, care transportă mostre de pe partea îndepărtată a Lunii, urmează să se întoarcă pe Pământ marţi, după o misiune dificilă de 53 de zile care, în caz de succes, ar fi o premieră mondială, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cauza complexităţii sale, aceasta este una dintre cele mai ambiţioase misiuni spaţiale ale Chinei.

Agenţia spaţială chineză (CNSA) nu a anunţat o oră de sosire, dar experţii estimează că va ateriza probabil după-amiază într-o zonă deşertică din regiunea Mongolia Interioară (nordul Chinei).

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Partea îndepărtată a Lunii este o regiune rar explorată. Se numeşte astfel deoarece este invizibilă de pe Pământ. Este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece caracteristicile sale accidentate sunt mai puţin netezite de vechile fluxuri de lavă decât cele de pe partea cea mai apropiată.

Probele prelevate de Chang'e-6, de sol şi roci, ar putea ajuta să aflăm mai multe despre formarea şi istoria satelitului natural al Pământului.

Sonda a fost lansată în spaţiu la 3 mai de la centrul de lansare Wenchang din provincia insulară tropicală Hainan (sudul Chinei).

Aproximativ o lună mai târziu, a aterizat în imensul bazin Pole Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar, situat pe partea îndepărtată a Lunii.

Sonda a folosit un burghiu şi un braţ robotizat pentru a colecta probele. De asemenea, a făcut fotografii ale suprafeţei lunare şi a plantat un steag chinez roşu şi galben în solul gri de pe partea îndepărtată a Lunii.

La 4 iunie, sonda a efectuat prima lansare reuşită din istorie de pe partea îndepărtată a Lunii, pentru a plasa probele colectate pe orbita lunară, unde se află de la acea dată. Agenţia de presă de stat China Nouă a descris acest succes drept "o performanţă fără precedent în istoria explorării Lunii".

Operaţiunea a fost într-adevăr extrem de tehnică şi delicată. Întreaga misiune a necesitat utilizarea unui satelit releu chinez pentru a se asigura că semnalele de comunicare pot fi transmise de pe Pământ către partea îndepărtată a Lunii în ambele direcţii.

China şi-a dezvoltat considerabil programele spaţiale în ultimii treizeci de ani, injectând miliarde de euro în acest sector în încercarea de a ajunge din urmă liderii american, rus şi european.

În 2019, ţara asiatică a trimis o navă spaţială pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială. În 2020, a adus înapoi mostre de pe partea vizibilă a Lunii şi a finalizat Beidou, sistemul său de navigaţie prin satelit.

În 2021, China a trimis un mic robot pe Marte.

Gigantul asiatic speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj uman pe Lună până în 2030. De asemenea, intenţionează să construiască o bază lunară.

Statele Unite sunt angajate într-o rivalitate cu China cu privire la programul său lunar. Washingtonul intenţionează să trimită astronauţi pe Lună până în 2026 cu misiunea Artemis 3.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.