O importantă porţiune din cea mai mare banchiză arctică, 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden, din nod-estul Groenlandei, s-a desprins şi sfărâmat în multe bucăţi mici, arată imagini suprinse de sateliţi, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiunea are 110 kilometri pătraţi, iar oamenii de ştiinţă susţin că desprinderea ei este încă o dovadă a schimbărilor rapide pe care le suferă clima şi care au loc în Groenlanda.

„Atmosfera din regiune s-a încălzit cu aproximativ 3 grade Celsius din 1980”, a spus dr. Jenny Turton. „În 2019 şi 2020 au fost înregistrate temperaturi de vară record”, a completat cercetătoarea de la Friedrich-Alexander University din Germania.

Nioghalvfjerdsfjorden are 80 de km lungime şi 20 de km lăţime şi face parte din Northeast Greenland Ice Stream.

Banchiza a fost deja puternic fisurată în 2019, iar căldura din vara aceasta a dus la fragmentarea definitivă. 

Oceanografii au documentat şi temperaturi crescute ale apei, astfel au concluzionat că gheaţa este topită, de asemenea, de dedesubt.

„79N a devenit «ultima cea mai mare banchiză arctică» recent, după ce gheţarul Petermann din nord-vestul Groenlandei şi-a pierdut o bună parte din suprafaţă în 2010 şi 2012”, a explicat profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS). „Ce o face atât de importantă este felul în care este ataşată de calota interioară şi asta înseamnă că, într-o zi, dacă temperatura creşte aşa cum ne aşteptăm, această regiune va devenit probabil unul dintre principalele centre de atracţie pentru dezgheţarea Groenlandei”.

Northeast Greenland Ice Stream drenează aproximativ 15% din calota interioară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.