O galerie de artă din Tokyo a propus recent vizitatorilor să "fure" opere la alegere, iar o parte din "pradă" a ajuns rapid pe site-urile caselor de licitaţii, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii îşi doreau ca evenimentul să rămâne confidenţial, dar informaţia s-a răspândit repede prin intermediul reţelelor de socializare. Atât de bine încât 200 de persoane s-au grăbit la deschidere, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, joi spre vineri. 

"Infractorii" au fost atât de eficienţi încăt expoziţia a fost devalizată de operele sale în mai puţin de zece minute, în contextul în care era prevăzută să rămână deschisă până la zece zile. 

Graba a fost atât de mare încât Poliţia a sosit la sediul galeriei înainte ca organizatorii să explice orice neînţelegere. 

Această "expoziţie de artă retractabilă" a fost un "experiment" menit să transforme relaţia dintre artişti şi public, a explicat pentru AFP Tota Hasegawa, la originea proiectului. 

Posibilitatea de a fura obiecte permite atragerea unui public mai larg şi oferă vizitatorilor o anumită plăcere datorată transgresiunii, potrivit lui Minori Murata, artist care a expus portofolii cu bani şi extrase de cărţi de credit.

Societatea japoneză nu este obişnuită să sfideze interdicţiile şi ţara are o rată de criminalitate foarte scăzută.            

De altfel, anumiţi "infractori" de la expoziţie s-au comportat ca nişte gentelemeni, a estimat organizatorul Tota Hasegawa. Dovadă că atunci când unul dintre ei "şi-a pierdut geanta cu portofel, obiectul a fost înapoiat unei persoane de la oraganizare şi restituit proprietarului", a subliniat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.