O cruce ornamentală de tip mitră a fost montată, joi, pe turnul aflat deasupra altarului Catedralei Mitropolitane din Timişoara, după ce vechea cruce căzuse în urma furtunii din septembrie 2017, în timpul căreia cinci oameni din Timiş şi-au pierdut viaţa. Refacerea crucii ornamentale a costat 15.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul în cadrul Mitropoliei Banatului Timotei Anisorac a declarat, pentru News.ro, că, joi, a fost montată crucea ornamentală nouă şi că din cea veche au fost restaurate doar câteva elemente.

"Aproximativ 70 la sută a fost afectată de furtuna din septembrie anul trecut. Este o cruce ornamentală de tip mitră care a fost aşezată pe turnul aflat deasupra altarului. Structura de fier a fost refăcută, la fel şi o parte dintre ornamente. Cealaltă parte de ornamente e preluată de pe vechea cruce. Iniţial au fost opt lentile mari şi 16 lentile mici, iar toate acestea au fost recuperate sau refăcute. Lentilele au fost aurite cu aur de 24 de karate. Materialul folosit la reconstrucţia crucii este platbandă de cupru şi tablă de cupru", a declarat Timotei Anisorac, consilier Patrimoniu şi Construcţii în cadrul Mitropoliei Banatului.

De reconstrucţia crucii din vârful turnului aflat deasupra altarului Catedralei Mitropolitane s-a ocupat sectorul Patrimoniu şi Construcţii din cadrul Mitropoliei Banatului. Partea de placare cu aur s-a făcut la Arad, iar de tinichigerie s-au ocupat meşteri din Lugoj.

Costurile refacerii crucii ornamentale s-au ridicat la 15.000 de euro, bani din visteria Mitropoliei Banatului.

Crucea a fost aşezată pe turn cu ajutorul unei macarale şi cu o maşină de intervenţie a pompierilor, cu nacelă.

În luna septembrie 2017, la Timişoara şi în judeţul Timiş a avut loc o furtună puternică în urma căreia cinci persoane şi-au pierdut viaţa. Trei dintre acestea au murit la Buziaş, una la Timişoara, la Grădina Zoologică, şi o a cincea persoană, un tânăr, şi-a pierdut viaţa după ce poarta de la intrare în oraşul Timişoara s-a prăbuşit peste maşina în care se afla.

Tot în urma furtunii s-au înregistrat pagube materiale foarte mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.