O coroană bisericească furată din Etiopia în urmă cu trei decenii a fost înapoiată de Olanda, după ce ea a fost găsită într-o valiză în urmă cu mai mult de 20 de ani, a anunţat prim-ministrul Abiy Ahmed.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coroana din bronz este una dintre cele 20 existente de acest fel, potrivit Reuters. Ea are gravată o reprezentare a Sfintei Treimi şi a discipolilor lui Iisus.

Coroana a dispărut dintr-o biserică din Cheleqot (nordul Etiopiei) în anii 1990. Sirak Asfaw, un refugiat etiopian, a găsit-o ascunsă într-o valiză ce aparţinea unei persoane care a trazitat locuinţa lui din Rotterdan, potrivit agenţiei de stat Fana. El a realizat că era furată, dar a ţinut totul secret până când a fost încrezător că poate fi returnată în siguranţă Etiopiei. Nu este clar ce s-a întâmplat cu proprietarul valizei.

„Astăzi, Etiopia primeşte o preţioasă coroană furată în urmă cu mai mulţi ani şi dusă în Olanda. Îi sunt recunoscător lui Sirak Asfaw şi Guvernului olandez pentru că au facilitat întoarcerea ei”, a spus Abiy într-un mesaj publicat joi pe Twitter.

Potrivit autorităţilor etiopiene, coroana lipsea din 1993.

Artefactul a fost înmânat de Sigrid Kaag, ministrul olandez de Comerţ extern, Guvernului etiopian la Addis Abeba. Kaag a transmis într-un mesaj online că a fost încântată să vadă obiectul returnat.

Coroana a fost expusă la Muzeul Naţional din Addis Abeba.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.