Mai mică decât o carte de joc dar de o valoare excepţională, o carte în miniatură de poeme, confecţionată în secolul al XIX-lea de romanciera britanică Charlotte Brontë pe când avea 13 ani, a fost prezentată joi la New York şi are un preţ de vânzare de 1,25 milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată „A Book of Ryhmes (sic) by Charlotte Bronte, Sold by Nobody, and Printed by Herself”, acest manuscris pe hârtie maro de 15 pagini, datat din 1829, cusut de mână, cuprinde o colecţie de zece poeme niciodată publicate.  

Cartea minusculă nu fusese dezvăluită publicului din noiembrie 1916 şi de la licitaţia ei la New York pentru 520 de dolari la acea vreme.

A apărut joi la Târgul Internaţional de Carte Veche de la New York, dar de data aceasta James Cummins Bookseller din New York şi Maggs Bros din Londra au evaluat-o la 1,25 milioane de dolari, în numele unui proprietar care doreşte să rămână anonim.

„O vindem în numele unui proprietar privat care a găsit-o într-un plic ascuns într-o carte. Şi a supravieţuit doar pentru că a fost introdusă într-o carte”, a declarat pentru AFP un reprezentant al James Cummins Bookseller, Henry Wesselss.

Ar exista aproximativ peste douăzeci de lucrări în miniatură create de autoarea romanului „Jane Eyre” în mâinile proprietarilor privaţi, iar existenţa „A Book of Rhythms” este cunoscută de mulţi specialişti, deoarece este menţionată într-o biografie a lui Brontë publicată în 1857, la doi ani de la moartea sa.

Crescută într-o relativă izolare în Yorkshire, Anglia, Charlotte Brontë, născută acum 206 de ani, la 21 aprilie 1816, împreună cu surorile şi fratele ei s-au distrat creând poveşti complicate într-o lume fantastică sofisticată.

Imaginaţia lor a dat naştere unor romane apreciate drept clasice ale literaturii engleze, printre care „Jane Eyre” pentru Charlotte, „Wuthering Heights” pentru Emily sau „The Tenant of Wildfell Hall” pentru Anne. La fel ca multe scriitoare ale vremii, ele şi-au publicat mai întâi lucrările sub pseudonime masculine.

Volumele în miniatură, menite să fie accesorii amuzante alături de soldaţii de jucărie pentru copiii Brontë, au rămas în familie până în anii 1890, când au început să fie vândute colecţionarilor din Marea Britanie şi America.

În noiembrie 2019, un manuscris în miniatură de Charlotte Brontë fusese deja vândut pentru 780.000 de euro (850.000 de dolari). În decembrie anul trecut, biblioteci şi muzee britanice au achiziţionat şi o colecţie de cărţi şi manuscrise, inclusiv şapte miniaturi de Charlotte, pentru 15 milioane de lire sterline (19,5 milioane de dolari).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.