O bibliotecă din secolul al IX-lea din Maroc, considerată cea mai veche din lume, a decis să îşi digitalizeze colecţia de carte, pentru ca exponatele sale, veritabile comori din Antichitate, să devină astfel disponibile publicului din lumea întreagă, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biblioteca al-Qarawiyyin din oraşul Fes, fosta capitală a Marocului, este locul în care sunt expuse unele dintre cele mai rare şi mai vechi manuscrise din lume. Accesul la anumite exponate este permis doar curatorului bibliotecii.

În acest an, administratorii bibliotecii au decis să amenajeze în incinta clădirii un veritabil laborator care să supravegheze operaţiunile de protejare şi digitalizare a celor 4.000 de manuscrise, în colaborare cu Institutul de Lingvistică Computerizată din Italia.

”Scopul principal este de a furniza instrumente, atât ca hardware, cât şi ca software, pentru a digitaliza acest patrimoniu cultural şi pentru a-l face să devină disponibil, într-o manieră deschisă, pentru lumea întreagă”, a declarat Vito Pirelli, unul dintre experţii de la institutul italian.

Aproximativ 20% dintre manuscrise din această bibliotecă au fost deja scanate până acum cu ajutorul unei maşini care este capabilă şi să detecteze fisurile din vechile rulouri manuscrise care necesită operaţiuni de recondiţionare.

Biblioteca al-Qarawiyyin a fost înfiinţată în secolul al IX-lea de o femeie şi adăposteşte unele dintre cele mai vechi şi mai rare cărţi din lume. 

În timpuri străvechi, cărţile rare erau păstrate în această bibliotecă în spatele unei uşi din fier masiv, încuiată cu patru zăvoare şi lacăte. Era nevoie de patru persoane pentru a fi deschisă.

Printre cărţile rare expuse în această bibliotecă se află o ediţie rară a Coranului, tipărită în secolul al IX-lea, pe piele de cămilă.

Digitalizarea colecţiei de carte de la al-Qarawiyyin face parte dintr-un proiect mai amplu de renovare a celebrei biblioteci din Maroc, care va fi redeschisă pentru public în prima parte a anului 2017.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.