Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina Tille, Luisa Neubauer şi Isabelle Axelsson, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"De ce m-aţi scos din fotografie? Eram parte a grupului!", a scris ea pe Twitter. 

Nakate a comentat această situaţie într-un videoclip care a devenit viral pe internet, adăugând că acum înţelege "ce înseamnă cuvântul rasism" pentru prima dată în viaţa ei. 

Grupul a susţinut o conferinţă la Davos, vineri, când Nakate a fost tăiată din fotografia publicată de agenţia americană Associated Press. 

Alte agenţii, printre care şi Reuters, au confundat-o pe Nakate cu activista din Zambia Natasha Mwansa. Fotografia disponibilă pe Reuters le menţionează pe cele patru activiste dar şi nu pe Nakate. 

David Ake, şeful departamentul foto de la AP, a declarat pentru Buzzfeed Marea Britanie că, fiind presat de timp, fotograful "a tăiat imaginea din punct de vedere al compoziţiei". "El a crezut că o clădire aflată în spate ar fi stricat imaginea", a precizat Ake. 

În videoclipul devenit viral, Nakate a criticat faptul că persoanele de culoare sunt excluse din sfera discursurilor legate de schimbările climatice. 

"Nu merităm asta. Africa este regiunea cu cele mai puţine emisii cu dioxid de carbon, dar suntem cei mai afectaţi de criza climatică. Dacă ne închideţi gura, nu se va schimba nimic. Dacă ne ştergeţi povestea, nu va schimba nimic". 

Mai mulţi susţinători şi activişti i-au luat apărarea, ceea ce a dus la o dezbatere cu privire la rasism în domeniul protecţiei mediului. 

După acest scandal, AP a înlocuit fotografia criticată cu cea originală, precizând că nu a fost nimic "intenţionat". Explicaţia foto pentru noua imagine, totuşi, nu explică modificarea precedentă. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.