O notă trimisă marţi de şeful Biroului de politică ştiinţifică şi tehnologică al SUA (OSTP) a cerut agenţiei spaţiale să colaboreze cu alte agenţii americane şi internaţionale pentru a stabili un sistem de referinţă al timpului centrat pe Lună. NASA are termen până la sfârşitul anului 2026 pentru a stabili ceea ce se numeşte Coordinated Lunar Time (LTC), potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este vorba de un fus orar ca cel de pe Pământ, ci de un întreg cadru de referinţă pentru Lună. Pentru că pe Lună există mai puţină gravitaţie, timpul se mişcă acolo un pic mai repede - 58,7 microsecunde în fiecare zi - comparativ cu cel de pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referinţă pentru măsurarea timpului pentru navele spaţiale şi sateliţii lunari care au nevoie de o precizie extremă pentru misiunile lor.

"Un ceas atomic de pe Lună va ticăi la o rată diferită de cea a unui ceas de pe Pământ", a declarat Kevin Coggins, cel mai înalt oficial de comunicaţii şi navigaţie al NASA. "Este logic ca atunci când te duci pe un alt corp, cum ar fi Luna sau Marte, fiecare să aibă propria sa bătaie de inimă".

NASA intenţionează să trimită misiuni de astronauţi pe suprafaţa lunară începând din septembrie 2026 prin programul Artemis, care va stabili, de asemenea, o bază lunară ştiinţifică care ar putea ajuta la pregătirea viitoarelor misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spaţiale şi ţări sunt implicate în acest efort.

"Fără un standard de timp lunar unificat", a declarat un oficial OSTP pentru Reuters, "ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între navele spaţiale sunt sigure şi că comunicaţiile dintre Pământ, sateliţii lunari, bazele şi astronauţii sunt sincronizate".

Discrepanţele de timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea şi localizarea poziţiilor pe Lună sau pe orbită, a mai spus oficialul.

"Imaginaţi-vă dacă lumea nu şi-ar sincroniza ceasurile la aceeaşi oră, cât de perturbator ar putea fi acest lucru şi cât de dificile ar deveni lucrurile de zi cu zi", a spus oficialul.

Ceasurile şi fusurile orare de pe Pământ funcţionează pe baza Timpului Universal Coordonat (UTC), care este recunoscut la nivel internaţional. Acesta se bazează pe o vastă reţea globală de ceasuri atomice plasate în diferite locaţii din întreaga lume. Acestea măsoară schimbările în starea atomilor şi generează o medie care, în cele din urmă, alcătuieşte o oră precisă.

Dezvoltarea LTC ar putea necesita amplasarea de ceasuri atomice pe Lună.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.