NASA va plăti companiei Boeing o sumă de până la 373,5 milioane de dolari pentru a transporta cinci astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unor capsule ruseşti Soyuz, a anunţat, marţi, agenţia spaţială americană, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste misiuni suplimentare vor permite NASA să adauge un al patrulea astronaut american echipajului de şase astronauţi de la bordul ISS, cu peste un an înainte de planificarea iniţială. În aprilie, Rusia îşi va reduce numărul de cosmonauţi de pe avanpostul orbital - de la trei la doi cosmonauţi.

De asemenea, NASA doreşte să dezvolte o soluţie de rezervă în privinţa transportului de astronauţi spre ISS, în cazul unor eventuale amânări ale lansării viitoarelor taxiuri spaţiale, care sunt dezvoltate în această perioadă de companiile Boeing şi SpaceX.

Cel mai recent contract semnat de NASA cu agenţia spaţială rusă în privinţa locurilor rezervate astronauţilor americani la bordul capsulelor spaţiale Soyz, anunţat în august 2015, viza şase locuri şi acoperea o perioadă care urmează să se încheie în 2018. NASA plăteşte agenţiei spaţiale ruse 82 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut american transportat pe avanpostul spaţial.

În virtutea contractului cu Boeing, acest tarif scade la 74,7 milioane de dolari pentru fiecare astronaut american.

NASA a semnat contracte cu Boeing şi SpaceX pentru a transporta astronauţi pe ISS începând din 2018. Totuşi, guvernul american a anunţat la începutul acestei luni că ambele companii întâmpină dificultăţi care vor determina, cel mai probabil, o amânare a lansării primelor echipaje umane americane pe Staţia Internaţională Spaţială până în anul 2019.

Noul acord semnat cu Boeing va asigura pentru NASA un loc pentru un astronaut în 2017 şi un alt loc în 2018, cu opţiunea altor trei locuri în 2019.

Boieng a obţinut aceste locuri în cadrul unei înţelegeri cu compania rusă RSC Energia, care produce capsulele spaţiale Soyuz. RSC Energia a fost principalul proprietar şi partener al companiei Boeing în cadrul unei alte companii specializate în domeniul lansărilor spaţiale, denumită Sea Launch.

După retragerea din activitate a navetelor spaţiale americane în anul 2011, capsulele ruseşti Soyuz au rămas singurele vehicule spaţiale din lume care sunt capabile să transporte în condiţii de siguranţă echipaje de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.