Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, instituţiilor culturale non-guvernamentale şi creatorilor independenţi, manifestându-şi dezacordul cu strategiile promovate de VISARTA pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmăreşte, în mod implicit, a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 25 noiembrie, Ministerul Culturii a anunţat că are în vedere modificarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, după ce operatori culturali şi artişti plastici au făcut sesizări legat de metodologia de taxare a operelor expuse public, propusă de organismul de gestiune colectivă VISARTA.

Într-un comunicat remis News.ro, reprezentanţii MNAC au transmis: „Prin iniţierea unei aşa-zise negocieri la care au fost invitaţi exclusiv parteneri irelevanţi pentru subiectul în cauză, VISARTA şi ORDA au trezit, pe bună dreptate, suspiciunea că se doreşte promovarea unei agende care nu concordă cu interesele celor care doresc să dezvolte o cultură liberă în România”.

MNAC salută şi sprijină iniţiativa Ministrului Culturii de a crea un grup de lucru format din experţi în management cultural şi în dreptul de autor, care să armonizeze legislaţia europeană cu cea naţională, şi să creeze un cadrul legislativ pentru apărarea simultană a drepturilor creatorilor şi a drepturilor instituţiilor a căror misiune este promovarea acestora, „evitându-se astfel pericolul unui conflict artificial care ar duce la un blocaj în activităţile sectorului cultural în ansamblul său”.

Irina Florescu, preşedinta societăţii de gestiune colectivă a drepturilor de autor în artele vizuale, a transmis, pe 19 noiembrie, într-un comunicat: „Societatea noastră (a artiştilor vizuali) de gestiune colectează drepturile de autor, conform Legii Drepturilor de Autor, iar sumele colectate sunt împărţite astfel:  85% revin autorului, iar 15% maxim este comisionul societăţii. În aceste zile punem în practică unul din drepturile existente în Legea Drepturilor de Autor, drepturi ce nu au fost puse în practică timp de aproape 25 de ani. Ţin să vă informez pe toţi aceia care nu ştiţi despre ce este vorba şi sunteţi dezinformaţi că nu fac decât să vă apăr drepturile şi să ajungă la dumneavoastră tot ceea ce vi se cuvine legal”.

„Subliniez că toate aceste drepturi sunt făcute pentru a ajuta şi proteja autorul în activitatea sa, faţă de o societate (lume) care uită uneori  să-şi recompenseze artiştii, eludându-le drepturile. Toate aceste confuzii se întâmplă din cauza faptului că multe poziţii socio-profesionale ale actului cultural-administrativ sunt ocupate de persoane care nu-şi cunosc îndatorirea de a se pune în acord cu legile statului român şi cu normele europene ce guvernează aceste drepturi. Cu alte cuvinte… «vrem o ţară ca afară, dar cu legi şi practici de altădată»!!!”, a adăugat pictoriţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.