Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” găzduieşte Târgul Naţional de Artizanat şi Meşteşuguri “MeşteşugarFEST-România Creativă”, până duminică, în intervalul orar 09.00 - 18.00, la care sunt aşteptaţi să participe 140 de expozanţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Meşteşugurile, artizanatul, tradiţiile populare sunt elemente esenţiale pentru cultura unui popor şi, pentru ca ele să reziste în timp, am considerat necesar să oferim o mână de ajutor în susţinerea acestor tipuri de activităţi, să le redescoperim sau să le facem cunoscute tinerilor şi copiilor. MeşteşugarFEST-România Creativă este un târg atât de business, cât şi unul pe care ţi-ar plăcea să-l vizitezi, alături de cei dragi, în timpul liber. Pentru acest eveniment am adus specialişti în finanţare, comunicare şi vânzări online pentru a susţine workshopuri gratuite meşteşugarilor. Este vorba de traininguri pe care le considerăm necesare pentru dezvoltarea unui business. Pe lângă acestea, evenimentul înseamnă un program vast de spectacole de muzică, teatru, ateliere pentru copii, lansări de carte şi proiecţii de film”, a declarat Costin Grigore Borc, viceprim-ministru, ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în cadrul conferinţei de deschidere a MeşteşugarFEST-România Creativă, care a avut loc vineri.

În intervenţia sa, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti,  a declarat că instituţia muzeală este locul în care meşterii populari pot fi ajutaţi să îşi dezvolte afaceri.

”Pentru a-i coopta pe meşterii noştri, pe oamenii din sate mai ales, pentru a-i aduce către antreprenoriatul cultural, trebuie să le vorbim în graiul domniilor lor. Dacă am să le vorbesc în continuare de start-up şi background economic, ei nu vor înţelege nimic. Noi, aici, la Muzeul Satului suntem locul în care putem să vorbim pe limba meşterilor populari, să-i ajutăm să îşi crească afaceri”, a spus directorul general al muzeului.

”În viitor ar trebui să ne gândim să-i sprijinim cum să îşi creeze pieţe noi şi mă refer la internaţionalizarea acestora. Meşteşugarii trebuie să fie şi mai prezenţi la târgurile internaţionale şi de turism. Iar o parte dintre programele pe care le gândim trebuie să meargă în zona de online. Estimez că în următorii ani mai mult de jumătăte din vânzarile meşteşugarilor vor fi online şi ar fi bine să gândim programe pentru ei în sensul acesta. Să creăm o piaţă online pentru aceştia şi rămâne de văzut care va fi rolul statului în acest sens”, a declarant Claudiu Vrînceanu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Pe lângă târgul meşterilor populari, MeşteşugarFEST-România Creativă va include workshopuri de business - pe teme de finanţare, comunicare, vânzări online, spectacole de muzică, teatru, dans popular, ateliere pentru copii, teatru, proiecţii de film şi lansări de carte.

Printre cei care susţin workshop-uri se număra Adrian Panait şi George Brezoi, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri; Oana Bulexa şi Monica Jitariuc, managerii care conduc agenţia de relaţii publice MSLGROUP The Practice, Antoaneta Mareş, fondatoarea magazinului online de promovare a iei româneşti Blouse Roumaine Shop şi Valentin Radu, fondator al companiei de software pentru marketing Omniconvert.

Sâmbătă şi duminică vor avea loc şapte ateliere pentru copii: creare de opinci, podoabe tradiţionale, atelier de “Mândruţe” - broşe şi insigne, jocul educativ ”Satul” - vizită în Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti, atelier pentru desen şi pictură, atelier de creaţie “Sporul Casei” şi atelier de creaţie de păpuşi din papură.

Spectacolele de muzică, dans, teatru sunt susţinute de artişti din toată ţara, printre care se numără: Ştefania Rareş, Aneta Stan, Doina Lavric, Gheorghe Turda, Andreea Haisan, Ana Maria Pătrăscioiu, Paul Ananie.

Intrarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile. Sălile pentru ateliere au 15-20 de locuri.

Vizitatorii târgului vor plăti doar taxa obişnuită de intrare în Muzeul Satului. Biletele costă 2,5 lei pentru elevi şi studenţi, 5 lei pentru pensionari şi posesori ai cardului Euro 26 şi 10 lei pentru adulţi. Beneficiază de acces gratuit: preşcolarii, veteranii, persoanele cu dizabilităţi, bursierii statului roman, membrii ICOM, ICOMOS, ASER, AMAR, AEOM, specialişti din muzee, angajaţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, angajaţii Institutului Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării.

MeşteşugarFEST - România Creativă este un eveniment organizat de Ministerul Economiei, Comerţului si Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Bugetul alocat acestui proiect este de 890.000 de lei.

Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului este un program multianual de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, implementat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.