Muzeul M+ a fost inaugurat, vineri, de înalţi responsabili ai oraşului Hong Kong şi ai guvernului chinez, după 14 ani de lucrări, fiind primul muzeu din lume dedicat culturii vizuale contemporane în Asia, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este creaţia arhitecţilor elveţieni Jacques Herzog şi Pierre de Meuron, laureaţi ai premiului Pritzker în 2001.

Numit M+, acest de 65.000 de metri pătraţi conţine 33 de galerii. Operele chineze ce acoperă perioada 1972-2012 sunt de descoperit, precum şi colecţia privată a lui Uli Sigg, fost ambasador al Elveţiei în China. 

Muzeul speră să rivalizeze cu pricipalele muzee de artă contemporană occidentale, precum Centrul Pompidou de la Paris, Tate Modern din Londra sau MoMA de la New York. 

Unele opere vor rămâne din nefericire în depozitele muzeului. Precum şi fotografiile artistului chinez Ai Weiwei din seria „degetul de onoare”. Această absenţă subliniază îngrijorări privind libertate de creaţie şi cenzură a autorităţilor oraşului. În acest proiect intitulat „Étude de perspective”, Weiwei arată degetul mijlociu instituţiilor din toată lumea, de la Casa Albă din Washington, la Reichstag din Berlin, până către Piaţa Tananmen din Beijing. În primăvară, responsabili politici pro-Beijing de la Hong Kong au estimat că fotografia din serie cu Piaţa Tiananmen constituie „o ameninţare pentru siguranţa naţională”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.