Un Muzeu al Amintirilor din Comunism va fi deschis, începând de vineri, la Braşov, în incinta hotelului Capitol, a cărui clădire amplasată în centrul oraşului era considerată reprezentativă pentru perioada comunistă. Organizatorii spaţiului afirmă că Muzeul nu se doreşte a fi "un manifest nostalgic", ci intenţionează să ofere publicului o perspectivă unică asupra vieţii din perioada dictaturii comuniste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Muzeul Amintirilor din Comunism se deschide publicului vineri, în clădirea hotelului Capitol din Braşov. Spaţiul muzeal include o colecţie de peste o sută de obiecte şi mărturii personale care ilustrează aspecte din viaţa cotidiană a românilor din timpul perioadei comuniste.
 
"Colecţia permanentă a muzeului prezintă «o perspectivă vizuală auditivă şi emoţională asupra vieţii cotidiene în perioada comunistă», cu fotografii, obiecte şi amintiri care surprind latura personală şi completează datele istorice despre România sub regimul comunist. Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieţii din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluţia din 1989. În completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societăţii, cu întâmplări şi fapte scrise de oameni obişnuiţi, care au simţit cu intensitate acei ani”, se arată în prezentarea muzeului.
 
Fondatoarea muzeului, Alina Beteringhe, de profesie antropolog, spune că acesta se doreşte a fi "un spaţiu de educaţie non-formală pentru generaţiile care nu au trăit în comunism, care s-au născut după '89 şi, de asemenea, de educaţie non-formală pentru turiştii străini care vin în România”. 
 
 
Obiectele şi mărturiile expuse în muzeu au fost colectate începând cu anul 2021, prin intermediul unei campanii, şi includ piese de mobilier care se regăseau în fiecare casă, precum recamierul sau biblioteca cu bibelouri, cât şi obiecte casnice şi de decor, dar şi poveşti unice din viaţa oamenilor, cu situaţii neobişnuite, absurde sau comice.
 
"Alegerea Hotelului Capitol nu a fost întâmplătoare: clădirea din centrul oraşului a fost o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă, în care a funcţionat până în 1989 şi un magazin tip “Shop”, unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populaţia obişnuită nu avea voie să o deţină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, ţigări străine sau casetofoane. Spaţiul cultural va oferi, în aceeaşi clădire, o zonă expoziţională permanentă, o zonă dedicată expoziţiilor temporare, o cafenea care redă atmosfera perioadei comuniste prin selecţia de produse specifice epocii, precum şi un magazin cu suveniruri unicat”, se arată într-un comunicat al Primăriei Braşov. 
 
Muzeul Amintirilor din Comunism poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Preţul biletelor este de 35 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.