Directorii tuturor muzeelor importante din Israel au cerut Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) să condamne Hamas ca organizaţie teroristă. În piaţa din faţa Muzeului de Artă din Tel Aviv, organizaţii evreieşti şi israeliene au creat o amintire dură a celor peste 200 de ostatici luaţi de Hamas la 7 octombrie: o masă de Shabbat, cu câte un loc pentru fiecare persoană confirmată dispărută, scrie artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea a fost publicată într-o scrisoare deschisă cu un text ferm, care a circulat la 22 octombrie. "Cerem ca ICOM să condamne cu cea mai mare fervoare actele de teroare [ale Hamas]", afirmă directorii în scrisoare. Scrisoarea deschisă a fost publicată prin intermediul ICOM Israel, comitetul naţional care reprezintă Israelul în cadrul ICOM, o organizaţie afiliată la Unesco care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru comunitatea muzeală mondială. Aceasta se intitulează: "Urgent: Apel pentru o poziţie fermă a ICOM cu privire la evenimentele recente din Israel".

Scrisă de preşedintele ICOM Israel, Raz Samira, printre semnatarii scrisorii se numără Suzanne Landau, directoarea Muzeului Israelului din Ierusalim, Tania Coen-Uzzielli, directoarea Muzeului de Artă din Tel Aviv, şi Yotam Yakir, directorul Muzeelor din Haifa, precum şi directorii tuturor celorlalte muzee importante din ţară.

Scrisoarea solicită ICOM să adopte o poziţie activă şi etică în legătură cu războiul. De asemenea, se solicită ICOM să recunoască Hamas ca organizaţie teroristă comparabilă cu aşa-numitul Stat Islamic.

"Pentru a fi clar: acesta nu este un alt episod al conflictului israeliano-palestinian. Hamas şi Jihadul Islamic s-au dovedit a fi organizaţii brutale şi inumane, asemănătoare talibanilor şi Statului Islamic", se arată în scrisoare.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a ucis peste 1.300 de persoane şi a provocat 3.500 de răniţi, iar aproximativ 200 de persoane au fost luate ostatice. Incursiunea în Fâşia Gaza a ucis aproximativ 4.300 de palestinieni, potrivit cifrelor autorităţii sanitare palestiniene, citate de BBC News.

De la aceste atacuri, peste 40 de naţiuni - inclusiv SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania - şi-au exprimat public sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra. Aceste naţiuni "au denunţat în mod categoric Hamas şi au clasificat strategiile sale ca fiind teroriste", se arată în scrisoare.

Mesele goale de Shabbat

Familiile ostaticilor au participat la o slujbă specială de rugăciune "Kabalat Shabbat", (întâmpinarea Shabbatului), alături de o masă "Cina de Shabbat" amenajată în piaţa muzeului din Tel Aviv, cu 200 de locuri goale, reprezentând ostaticii şi persoanele dispărute, la 20 octombrie, în Tel Aviv, Israel.

Printre organizatori se numără Mosaic United, Organizaţia Mondială Sionistă şi Hostages and Missing Families Forum, un grup de peste 1.000 de membri ai familiilor ostaticilor. Organizatorii au realizat, de asemenea, o broşură cu texte şi cântece tradiţionale, precum şi mărturii de la supravieţuitori ai atacului brutal asupra sudului Israelului, care a ucis peste 1.400 de cetăţeni şi a rănit peste 4.000, a relatat vineri Times of Israel.

Instalarea meselor goale este doar una dintre multele tactici pe care activiştii care susţin Israelul le folosesc pentru a atrage atenţia asupra ostaticilor. Mulţi au distribuit şi afişat pliante cu cuvântul KIDNAPPED cu majuscule şi fotografii ale celor capturaţi în timpul atacului în locuri publice, de la staţii de metrou la stâlpi de iluminat, în New York, Buenos Aires, Berlin şi alte oraşe. Pliantele sunt "în parte artă stradală publică şi în parte campanie activistă virală" creată de artiştii israelieni Nitzan Mintz şi partenera sa Dede Bandaid, potrivit The New York Times. 

Mesele goale de Shabbat sau aşezămintele goale au fost dintotdeauna un simbol al solidarităţii pentru evreii captivi, potrivit Times of Israel, practica devenind proeminentă în timpul mişcării de eliberare a evreilor ţinuţi în captivitate în Uniunea Sovietică în anii 1960. Mese de Shabbat goale, cu scaune pentru acei copii răpiţi, au fost organizate de comunitatea evreiască locală în Cartierul Evreiesc din Roma şi pe plaja Bondi Beach din Australia.

În timp ce Forţele de Apărare ale Israelului au desfăşurat bombardamente aeriene pe scară largă asupra Gaza, Forumul Ostaticii şi Familiile Dispărute a desfăşurat o campanie media, #BringThemHomeNow, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei ostaticilor, despre care unii s-au îngrijorat că a devenit secundară faţă de asaltul Israelului asupra Hamas. Nu se cunoaşte locaţia exactă a ostaticilor, iar Hamas a declarat că 20 de ostatici au fost deja ucişi de atacurile aeriene israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.