Un nou proiect are ca scop obţinerea unei imagini mai clare asupra populaţiei de morse prin numărarea din spaţiu a exemplarelor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunt căutaţi voluntari care să analizeze mii de imagini din satelit, pentru a vedea câte animale de acest fel pot remarca.

Oamenii de ştiinţă au nevoie de date îmbunătăţite privind populaţia de morse pentru a evalua cum va fi afectată această specie de schimbarea climei.

Morsele sunt dependente de gheaţa mării care se micşorează rapid. Mamiferele marine folosesc sloiurile ca platformă pentru a se odihni şi pentru a-şi creşte puii şi ca bază de lansare a căutărilor de hrană.

Morsele se hrănesc cu nevertebrate şi creveţi. La o singură scufundare, un exemplar mănâncă 50 de moluşte. 

Rod Downie, consilier al grupului WWF, a spus pentru BBC News că la fiecare deceniu gheaţa mării se reduce cu 13%, iar acest declin face ca morsele să petreacă mai mult timp pe uscat, „iar acest lucru are mai multe efecte, inclusiv suprapopulare, cu riscul ca puii să fie striviţi în îmbulzeală, dar şi ca resursele locale de hrană să fie epuizate”..

WWF derulează proiectul „Walrus From Space" împreună cu British Antarctic Survey (BAS), care are expertiză în supravegherea din satelit a faunei polare.

BAS numără de mult timp, de pe orbită, pinguinii şi urmăreşte în prezent şi focile, albatroşii şi chiar balenele.

Voluntarii sunt direcţionaţi către un portal online unde le sunt prezentate imagini şi sunt întrebaţi, iniţial, să spună dacă imaginea conţine unul sau mai multe pinipede.

În a doua fază, după ce toate imaginile „goale” au fost excluse, voluntarilor le va fi cerut să marcheze cu un punct fiecare morsă observată.

Studiul, care va fi derulat timp de cel puţin cinci ani, este concentrat pe sub-specia atlantică şi pe un grup de animale cumva izolat din zona Mării Laptev. În prezent, este estimat că aici există în jur de 30.000 de astfel de mamifere. În întreaga zonă arctică este estimat că există 230.000 de morse.

Studiul se confruntă şi cu câteva limitări - tipul de satelit folosit nu poate observa suprafaţa Pământului atunci când există nori, iar morsele se deplasează. Dar aceşti factori sunt luaţi în considerare în metodologia şi modelele folosite pentru a constitui seturi de date despre populaţie. Se adaugă cunoştinţele comunităţilor indigene care trăiesc alături de morse.

Proiectul primeşte sprijin financiar de la People's Postcode Lottery, Royal Bank of Canada şi direct de la susţinătorii WWF.

Obiectivul este recrutarea a peste 500.000 de cetăţeni cercetători în următorii cinci ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.