Ministrul Culturii Raluca Turcan va semna, în perioada următoare, un ordin privind clasarea Memorialului Piteşti. Ea a explicat că Institutul pentru Cercetarea crimelor comunismului a solicitat înscrierea în lista de patrimoniu UNESCO a fostului loc de detenţie, alături de alte patru închisori, însă acesta este un proces de durată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea crimelor comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric alături de alte patru închisori – Sighet, Râmnic, Jilava şi Aiud – în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii”, a anunţat Raluca Turcan, sâmbătă la Piteşti.

Memorialul Închisoarea Piteşti este un muzeu memorial aflat în interiorul fostului penitenciar Piteşti, care a funcţionat între anul 1941 şi anul 1977.

Penitenciarul de la Piteşti este cunoscut pentru faptul că, între anii 1949-1951, acolo s-a desfăşurat aşa-numitul „Experiment Piteşti”, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist.

„Experimentul Piteşti” a fost stopat în septembrie 1951, după înlăturarea de la fruntea Partidului Comunist Român a comuniştilor extremişti.

Clădirea a funcţionat ca penitenciar mixt – deţinuţi politic şi de drept comun, până în 1977, când penitenciarul a fost dezafectat.

Muzeul memorial a fost deschis publicului în 2014.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.