Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a spus că Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, împlinită în 24 ianuarie 1859, a fost un proces izvorât din sufletul românesc, care a marcat un important pas de conştientizare a unităţii de neam, de împlinire a unui destin ales, artizani fiindu-i marile personalităţi româneşti ale epocii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prima unire a fost cea culturală, datorată limbii şi simţirii comune, o importantă poartă istorică prin care românii au trecut, rând pe rând, până la înfăptuirea Marii Uniri, la 1 Decembrie 1918. Abia la zece ani de la Revoluţia din 1848 - 1849, românii şi-au văzut visul împlinit de a avea un stat independent. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Valahiei (Ţara Românească), după ce fusese ales ca domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859, s-a datorat marilor politicieni ai vremii, dar şi oamenilor de cultură”, a spus ministrul Culturii.

El a precizat că „este vorba de date şi de momente istorice esenţiale pentru statul român, toate legate de numele unor mari oameni de cultură. Se cuvine, aşadar, să ne amintim de Mihail Kogălniceanu, cel care i-a fost alături Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi care a pus mai presus de orice valorile identitare ale românilor, exclamând cu patriotism: «Unirea, naţiunea a făcut-o!». Nimic nu s-a putut şi nu se poate realiza fără fundamentarea acţiunilor politice pe dorinţele poporului, pe idealuri naţionale, pe determinare şi resposabilitate”.

Ministrul consideră că „astăzi, mai mult ca oricând, înţelegem cât de important este să sărbătorim împreună, să onorăm România în fiecare zi şi să fim recunoscători pentru toţi cei care au avut înţelepciunea, de-a lungul istoriei, să facă din identitatea naţională principalul lor reper în orice acţiune au defăşurat pentru acest popor!”.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.