Mii de oameni s-au adunat marţi, la catedrala Santa Maria del Fiore din Florenţa, pentru a-i aduce un ultim omagiu regizorului de operă şi film Franco Zeffirelli, care a murit sâmbătă, la vârsta de 96 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia, prieteni şi politicieni, inclusiv ministrul italian al Culturii, Alberto Bonisoli, au fost prezenţi la funeralii, scrie Ansa.

„Florenţa înapoiază maestrului tot ce a dat el oraşului”, a spus primarul Dario Nardella. 

Ceremonia s-a încheiat cu aplauze şi pe acordurile „Dolce sentire”, cântec folosit de cineast în filmul „Fratello sole, sorella luna” (1972).

El este înmormântat la cimitirul Porte Sante.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, la Florenţa a fost regizor, scenarist şi producător italian de film, televiziune şi operă.

Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema" (1947), „Bellissima" (1951) şi „Senso" (1952).

Zeffirelli, apreciat mai mult de public decât de critici, a regizat 25 de filme, între care „Jesus of Nazareth” (1977), „The Champ” (1979), „Jane Eyre” (1996), „Tea with Mussolini” (1999) şi „Callas Forever” (2002).

A lucrat cu actori precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway, Jon Voight, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons, şi a fost pasionat de opera lui Shakespeare, pe care a adus-o şi pe marele ecran.

„Îmblânzirea scorpiei” (1967), „Romeo şi Julieta” (1968) şi „Hamlet” (1990) sunt trei dintre filmele lui de referinţă.

„Romeo şi Julieta” i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar a doua nominalizare la premiile Academiei americane de film a venit în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata”.

Zeffirelli a fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.