Procesul bărbatului acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie pe scenă în 2022 ar putea fi amânat din cauza planurilor de publicare a memoriilor scriitorului despre incident, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 2 ianuarie, judecătorul din comitatul Chautauqua, David Foley, a declarat, în cadrul unei conferinţe premergătoare procesului, că Hadi Matar, acuzat de atac, are dreptul să vadă manuscrisul memoriilor şi orice alte materiale conexe ca parte a pregătirii procesului, potrivit AP. Selecţia juriului urmează să înceapă în 8 ianuarie.

La 12 august 2022, Rushdie urma să ţină o conferinţă la Chautauqua Institution din statul New York, când un bărbat s-a repezit pe scenă şi l-a înjunghiat pe scriitor în gât, ochi, stomac, coapsă şi piept. El a urmat un tratament la spital timp de şase săptămâni şi a rămas orb la un ochi şi şi-a pierdut sensibilitatea la unele degete.

Memoriile sale despre acest eveniment, intitulate "Knife: Meditaţii după o tentativă de crimă", urmează să fie publicate la 16 aprilie la editura Penguin. Foley i-a dat termen până miercuri, 3 ianuarie, lui Matar şi avocatului său, Nathaniel Barone, să decidă dacă vor amâna procesul până când vor avea în prealabil o copie a manuscrisului sau după ce acesta va fi lansat în primăvară.

Barone a declarat că este în favoarea unei amânări, dar că se va consulta cu Matar. "Nu este vorba doar de carte", a spus Barone. "Fiecare bileţel pe care Rushdie l-a scris, îl primesc, am dreptul la el. Fiecare discuţie, fiecare înregistrare, orice a făcut în legătură cu această carte". 

Reprezentanţii lui Rushdie au refuzat cererea procurorului de a primi o copie a memoriilor, invocând drepturile de proprietate intelectuală, a declarat procurorul Jason Schmidt. De asemenea, Schmidt a pus sub semnul întrebării relevanţa conţinutului memoriilor în cadrul procesului, având în vedere că atacul a fost văzut de un public numeros şi că Rushdie însuşi ar putea depune mărturie. "Au existat înregistrări ale acestuia", a adăugat el.

În octombrie, Schmidt a declarat că intenţionează ca Rushdie să depună mărturie. În iulie, Rushdie a declarat că nu este sigur în privinţa participării la proces. "Există o parte din mine care chiar vrea să meargă şi să stea în instanţă şi să se uite la el, şi există o altă parte din mine care pur şi simplu nu poate fi deranjată".

Matar a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de crimă de gradul doi şi de agresiune de gradul doi. El a fost reţinut fără cauţiune de la arestarea sa imediat după atac.

Atacul a avut loc la 33 de ani după ce fostul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa prin care cerea moartea lui Rushdie în urma publicării romanului "Versetele satanice", considerat blasfemic.

Rushdie a declarat că viitoarele sale memorii reprezintă o carte "necesară" pentru el să o scrie. "Un mod de a prelua responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat şi de a răspunde violenţei prin artă".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.