Martin Amis, unul dintre cei mai celebri romancieri britanici ai generaţiei sale, a murit la vârsta de 73 de ani, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a murit de cancer esofagian în locuinţa sa din Florida, a anunţat New York Times, citând-o pe soţia sa, scriitoarea Isabel Fonseca.

Amis este cunoscut mai ales pentru romanul său Money din 1984 şi pentru lucrarea London Fields din 1989.

A scris zeci de romane şi cărţi de non-ficţiune şi este considerat unul dintre cei mai influenţi scriitori ai epocii sale.

Născut în 1949 la Oxford, a fost fiul romancierului şi poetului Kingsley Amis.

Tânărul Amis a călcat pe urmele tatălui său cu primul său roman, The Rachel Papers.

Publicat în 1973, în timp ce lucra la Times Literary Supplement, acesta urmăreşte isprăvile unui adolescent din Londra înainte de universitate şi a câştigat premiul Somerset Maugham.

Amis a continuat să scrie o serie de lucrări notabile şi a fost contemporan cu alţi scriitori celebri precum James Fenton, Salman Rushdie şi Ian McEwan.

Relaţia sa apropiată cu jurnalistul Christopher Hitchens, care a murit de cancer esofagian în 2011, a fost bine documentată.

Cei doi au făcut parte dintr-un grup colorat care a revigorat scena literară britanică şi a fost creditat ca fiind sursa de inspiraţie pentru o generaţie de scriitori mai tineri.

Rushdie i-a adus un omagiu lui Amis, declarând pentru New Yorker: "Obişnuia să spună că ceea ce voia să facă era să lase în urmă un raft de cărţi - pentru a putea spune: "de aici până aici, eu sunt eu".

"Vocea lui este tăcută acum. Prietenilor săi le va lipsi teribil. Dar noi avem raftul".

Şi un alt contemporan, Sir Kazuo Ishiguro, a declarat pentru BBC: "A fost un etalon pentru generaţia mea de romancieri şi o sursă de inspiraţie pentru mine personal. Opera sa va dăinui, supravieţuind diverselor schimbări de modă şi de moravuri."

Opera lui Amis a fost adesea caracterizată de subiecte comice şi de satiră întunecată.

A scris, de asemenea, două colecţii de povestiri, şase cărţi de non-ficţiune şi un volum de memorii.

A fost cunoscut ca un intelectual public şi un comentator adesea controversat al afacerilor curente şi al politicii.

Money a devenit lucrarea sa cea mai apreciată şi este adesea citat ca fiind un roman definitoriu pentru anii 1980.

Cartea, a cărei acţiune se petrece în New York şi Londra, urmăreşte un regizor de reclame care încearcă să realizeze primul său film de lungmetraj şi s-a bazat pe perioada în care Amis a fost scenarist la Saturn 3, un film SF foarte criticat, cu Kirk Douglas în rolul principal.

A revenit frecvent la subiectul Holocaustului de-a lungul carierei sale în romane precum Time's Arrow şi The Zone of Interest.

Amis, care s-a mutat de la Londra în SUA în 2012, a publicat în 2000 un volum de memorii, Experience. Cel mai recent roman al său, Inside Story, a fost publicat în 2020.

Prietenul său Zachary Leader, un critic literar, a declarat că Amis era "fermecător şi foarte generos", dar "foarte deranjat de succesul său".

"Viaţa lui a fost o serie de invitaţii, pe multe dintre ele le-a refuzat şi nu pe toate le-a refuzat cu genul de bunăvoinţă pe care o arăta prietenilor săi. Nu a fost cârcotaş cu oamenii pe care îi plăcea, cred că a încercat să facă tot posibilul", a declarat Leader pentru BBC.

Contul de Twitter al Booker Prize a postat: "Suntem întristaţi să aflăm că Martin Amis, unul dintre cei mai aclamaţi şi discutaţi romancieri din ultimii 50 de ani, a murit. Gândurile noastre sunt alături de familia şi prietenii săi".

Time's Arrow a fost preselecţionat pentru Booker Prize, iar romanul său din 2003, Yellow Dog, s-a aflat pe lista lungă.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.