Regizorii Claude Lelouch, Fatih Akin, Luca Guadagnino, Fernado Trueba, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, Ken Loach şi Alan Parker se numără printre cei aproximativ 150 de cineaşti care semnează un manifest prin care solicită ca Europa să fie „primul apărător al creaţiei” şi să pună accent pe lupta împotriva piratării, ca „prioritate absolută comună instituţiilor europene şi statelor membre”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul a fost semnat la Berlin, unde, până pe 25 februarie, are loc prestigiosul festival de film.

Semnatarii apelului, care provin din 24 de state europene, atrag atenţia asupra faptului că „în perioada Brexitului şi a naţionalismului în creştere, Europa trebuie să înţeleagă că forţa sa constă în capacitatea de a dialoga între uniune şi identităţi specifice”.

Cineaştii europeni se arată convinşi că „epoca digitală este o şansă imensă pentru creaţia şi circulaţia operelor: diversitatea poate fi astfel expusă în fiecare stat membru, în rândul tuturor spectatorilor”. Prin urmare, spun ei, „perioada digitală, a noilor tehnologii şi a noilor utilizări trebuie să fie ocazia de a propune o viziune şi o ambiţie politică puternice”.

„Fiecare, operă, şi fiecare muncă acceptată pentru realizarea acestei opere, au o valoare! O mare Europă a Creaţiei este posibilă dacă impunem, în inima economiei digitale, apărarea drepturilor fundamentale şi o împărţire echitabilă între toţi actorii lanţului”, se mai arată în document, care se referă de asemenea la Proiectul de directivă asupra dreptului de autor pe piaţa unică digitală, pe care îl consideră a fi „o ocazie singulară de a asigura autorilor o remuneraţie corectă, proporţională şi inalienabilă, în timp ce filmele şi operele lor audiovizuale sunt urmărite pe platforme digitale”.

În acelaşi timp, cineaştii atrag atenţia asupra principiului ţării de destinaţie, care va permite fiecărui stat membru să stabilească în mod liber investiţia tuturor actorilor în producţia operelor naţionale, astfel încât politica sa culturală să fie în slujba diversităţii creaţiilor. „Apărăm  ideea unei Europe care respectă principiul teritorialităţii, care refuză ca o operă să fie difuzată în teritorii pentru care drepturile de autor nu au fost încă stabilite”, mai spun cineaştii europeni, care adaugă că „o platformă sau un difuzor care atrage profit de pe urma difuzării unei opere nu  poate în nici un caz să fie scutită de plata taxelor pentru creaţie”.

Un obiectiv important al manifestului cineaştilor europeni se referă la fiscalitatea europeană şi mondială echitabilă, acuzând reţelele sociale (Google, Amazon, Facebeook, Apple, Netflix) şi alţi actori globali că „se exonerează în mod legal sau nu contribuie decât prin mijloace financiare derizorii”, aceasta fiind „o nedreptate care hrăneşte furia oamenilor şi accentuează o concurenţă neloială între actorii cinstiţi şi cei necinstiţi”.

„Reţelele sociale sunt societăţi americane susţinute politic de ţările de care aparţin. Europa, dacă vrea să păstreze un loc important în viitor, trebuie să inventeze legi potrivite lumii digitale de astăzi, pentru a impune  reguli echitabile: în caz contrar, se va ajunge să se creeze, chiar în sânul Uniunii, paradisuri anti-culturale, cai troieni ai unei culturi dominante”, arată cineaştii europeni, care susţin că sunt necesare soluţii inovatoare.

Semnatarii documentului de la Berlin solicită depăşirea pragului de 30% al operelor europene impus prin reglementările comunitare şi, vorbesc despre un „Festival al cineaştilor europeni” care să prezinte operele premiate ale fiecărei ţări, călătorind de la o capitală europeană la alta şi promovând cele mai frumoase creaţii, invitând publicul să voteze diversitatea europeană”.

„Este timpul să aplicăm un mecanism european care garantează autorilor o remuneraţie corectă pentru exploatarea la cerere a operelor acestora în toată Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.