Managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret ”Gong” Sibiu, Adrian Tibu, se arată mâhnit de introducerea gratuităţii pentru elevi în instituţiile de spectacole, apreciind că necorelarea legilor este o lipsă de viziune. ”Am încercat de fiecare dată să găsesc înţelepciunea pentru a FACE într-un sistem care se tot DESFACE”, spune Tibu, care precizează că instituţiile ca cea pe care o conduce se finanţează şi din venituri proprii, iar lipsa acestora va afecta activitatea. ”Voi fi forţat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii şi tineret, ci «în săli de nunţi şi botezuri»”, mai precizează Tibu, care afirmă că instituţiile în subordinea cărora funcţionează teatrele nu vor putea acoperi necesarul de fonduri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Măi... nu se mai poate! Până aici! Sunt managerul unei instituţii publice de spectacole de cinci ani şi am încercat de fiecare dată să găsesc înţelepciunea pentru a FACE într-un sistem care se tot DESFACE. Să nu mai comentez, ci să mă adaptez, de cele mai multe ori la măsuri aplicate retroactiv. Deşi am mari semne de întrebare, nu voi comenta fezabilitatea aspectelor legate de organizarea sistemului educaţional prin proiectul de lege iniţiat de UDMR şi adoptat în Senatul României. Există profesionişti care trebuie să se pronunţe. Deşi include facilităţi esenţiale pentru elevi, nu cred că această lege trebuia mutilată”, a scris Adrian Tibu pe Facebook.

Acesta se arată mâhnit de modul în care a fost adoptată legea respectivă. ”Sunt absolut mâhnit de modul în care s-a avansat tacit, fără un dialog real, impactul gratuităţii elevilor în teatrele pentru copii, în condiţiile în care aceştia reprezintă publicul ţintă, majoritar”.

El explică faptul că există deja Legea 71/2018 pentru modificarea art. 84 alin. (1) şi (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, prin care elevii din învăţământul preuniversitar beneficiază de 75% reducere la bilete, iar studenţii (ca şi pensionarii) de 50% reducere.

”Ceea ce mi se pare firesc, cred cu tărie că aceste categorii de public trebuie susţinute, nu mă înţelegeţi greşit. Prin misiunea noastră ca teatre publice avem o filosofie orientată în această direcţie. Dar de aici şi până la a da peste cap un sistem prin necorelarea unor legi înseamnă lipsă de viziune. Ca instituţie publică ce se finanţează şi din venituri proprii voi fi forţat să nu mai investesc ca până acum în proiecte pentru copii şi tineret, ci «în săli de nunţi şi botezuri». Pentru că nu vă imaginaţi că Ministerul Educaţiei decontează mersul la teatru sau că primăriile şi consiliile judeţene vor acoperi brusc toate cheltuielile teatrelor, în condiţiile în care oricum de la an la an presiunea pe administraţiile locale e tot mai mare prin transferul de cheltuieli”, a mai scris Tibu.

Potrivit acestuia, pentru spectacolele organizate cu elevii din şcoală, biletul la Teatrul GONG Sibiu este 7 lei. Preţul include şi costul transportului cu autobuzul pentru cei care nu sunt în vecinătatea teatrului. Mai mult decât atât, teatrul oferă bilete sociale (gratuitate) copiilor ce provin din familii cu o situaţie financiară precară sau dezvoltă parteneriiate cu firme private pentru a aduce gratuit copiii de la sate.

”De ce nu ai lăsa un sistem funcţional să funcţioneze? Gratuitatea generală nu înseamnă echitate şi nici o creştere a calităţii. Sper din tot sufletul că Preşedintele României Klaus Iohannis va retrimite această lege în Parlament”, a mai scris Adrian Tibu.

Teatrul pentru Copii şi Tineret ”Gong” Sibiu funcţionează în subordinea Primăriei Sibiu, instituţiecondusă din 2000 până în 2014 de Klaus Iohannis.

Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, cu 73 de voturi ”pentru” şi 34 de abţineri Legea 159/2019, depusă de UDMR care prevede  modificarea şi completarea a unor acte normative în domeniul educaţiei

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.