Lucrări de litografie, gravură şi afişe după creaţiile a trei mari artişti europeni - Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka, din colecţia avocatului şi colecţionarului George Şerban, vor fi expuse din 5 aprilie, la Galeria Aparte a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţie, organizată în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal, cuprinde lucrări realizate de cei mai importanţi reprezentanţi ai artei vieneze moderne.

Arta lui Gustav Klimt a contribuit la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluţii din istoria artei, Egon Schiele este cunoscut prin lucrările sale care se definesc prin intensitatea şi sexualitatea transpusă artistic, fiind unul dintre iniţiatorii stilului expresionist, iar Oskar Kokoschka a fost cel mai faimos reprezentant al Grupului de Artă din Berlin - Der Sturm -, stilul său având o mare influenţă în arta lui Schiele.

„Arta europeană a secolului XX a intrat în preocupările mele în 1975, când, fiind în armată, la Iaşi, am citit şi recitit cartea lui George Oprescu, „Consideraţii asupra artei moderne, 1966”. Aici am întâlnit pentru prima dată informaţii şi imagini despre curentele din arta secolului XX şi ''am făcut cunoştinţă'' cu mari artişti: Brâncuşi, Picasso, Moore, Braque, Kandinsky, Chagall, Matisse, Dali, Giacometti, Max Ernst, de Chirico, Magritte etc. În perioada studenţiei (anii 80) am reuşit chiar să am o revistă VERVE, din 1939 şi alte câteva reviste Derriere Le Miroir, aduse de un coleg din Franţa. Aici am văzut, pentru prima oară, litografii de Giacometti, Picasso, Chagall, Matisse sau Braque. Colecţia propriu-zisă am început-o după anii '90, când am avut posibilitatea să ies din ţară, să vizitez muzee, galerii şi case de licitaţii. Aşa că acum am câteva sute de lucrări de grafică europeană, iar din 2019, o parte dintre ele au fost expuse în mai multe expoziţii „Mari artişti ai lumii”, organizate în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi dr. Alexandru Chituţă, în muzeele româneşti din Bistriţa, Baia Mare, Oradea, Braşov, Iaşi şi Castelul Cantacuzino Buşteni. Pentru această expoziţie, am selectat un număr de 50 de lucrări (litografii, gravuri şi afişe): Gustav Klimt, Egon Schiele şi Oskar Kokoschka. Este o mare onoare pentru mine, în calitate de colecţionar de artă, să pot participa cu lucrări din colecţia mea la acest important eveniment expoziţional organizat la Facultatea de Arte Vizuale şi Design din Iaşi. Mulţumesc Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Iaşi, personal domnului decan Adrian Stoleriu, pentru această invitaţie inspirată!”, spune George Şerban. 

Expoziţia, curatoriată de Alexandru Constantin Chituţă şi Adrian Stoleriu, poate fi vizitată până la 30 aprilie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.