În contextul controversei legată de autenticitatea unor opere de Victor Brauner din expoziţia dedicată artistului la Muzeul Naţional de Artă al României, istoricul de artă Adrian Buga recomandă, într-un text publicat pe Facebook, ca MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, expertul Pavel Şuşară a adus acuzaţii grave Muzeului Naţional de Artă al României, afirmând că în expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” sunt incluse lucrări false. Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România, pe care Pavel Şuşară o conduce, a sesizat Ministerul Culturii. 

Directorul general al MNAR, Călin Stegerean, a precizat că lucrările din expoziţie provin din colecţii ale muzeelor din România şi din Franţa. „Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa. Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific", a declarat managerul într-un comunicat de presă. 

Potrivit istoricului Adrian Buga, „în această expoziţie, destul de bine argumentată vizual”, au fost aduse lucrări de artă, cărţi, fotografii şi filme din diferite muzee româneşti şi străine, cât şi din colecţiile particulare Octavian Brândeu, Anca Vlad, Gheorghe Burtea, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Béatrix şi Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Situaţia cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziţia Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”. 

Acesta recomandă ca MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Recomand să cerem să se facă publice expertizele lucrărilor de artă din colecţiile menţionate mai sus, să cerem să se facă publice cercetările experţilor muzeului de artă, cei care s-au ocupat de expoziţia Brauner, să cerem să se facă publice studiile legate de provenienţa lucrărilor de artă din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.

„Dacă nu se fac publice expertizele cerute şi nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menţionate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziţiei Brauner, voi fi nevoit să protestez public în faţa muzeului şi în faţa sediului Ministerului Culturii”, a precizat Buga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.