Jurnalistul Sebastian Zachmann povesteşte într-un interviu pentru pentru News.ro ce a însemnat pentru el trecerea de la presa scrisă la televiziune, la Prima TV, şi cum a învăţat să fie mai concis, să taie vorbele inutile. Despre emisiunea sa, Insider politic, a cărei primă ediţie este programată duminică, afirmă că va avea drept principale caracteristici calitatea întrebărilor şi imparţialitatea, iar visul său e ca Insider Politic ”să dea dependenţă”. Mesajul pentru public este: ”Fii Insider, ca să nu rămâi outsider!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sebastian Zachmann, carte de vizită: Am intrat în presă în 2011, când criza financiară golise redacţiile. Ziarul Adevărul a fost primul meu job: am fost mai întâi reporter, apoi şef al secţiei Politic. Timp de 9 ani, am publicat ştiri exclusive, reportaje, apoi, odată cu experienţa, analize şi interviuri cu premieri, miniştri şi politicieni din instituţiile europene. N-am ratat niciun eveniment politic major. De la începutul lunii ianuarie am lăsat presa scrisă, pentru televiziune. Debutez duminică, la ora 11.00, cu emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Rep: Ai fost timp de nouă ani în presa scrisă. Eşti de două luni în televiziune, la Prima TV. Cum au fost aceste două luni? Ce îţi place? Ce îţi lipseşte din viaţa de jurnalist de presă scrisă? Ce s-a schimbat pentru tine?

Sebastian Zachmann: Aproape că nu am simţit trecerea de la presa scrisă la televiziune, pentru că am făcut acest pas imediat după alegerile parlamentare, în plină campanie de negocieri pentru formarea noului guvern, deci am rămas conectat la culisele politicii. Informaţiile aflate pe surse le-am comentat la Focus şi le-am scris pe pagina mea de Facebook, pe care o tratez de multe ori ca pe o pagina de ziar. Acum am la îndemână şi contul Insider Politic, unde voi publica informaţii în exclusivitate şi voi pune ştirile în context. În televiziune, am învăţat să fiu mai concis, să tai vorbele inutile, să şlefuiesc până la esenţă limbajul de lemn al politicienilor. Pe scurt, să-i fac pe oameni să înţeleagă deciziile care le influenţează viaţa de zi cu zi. Vom parcurge împreună, eu şi telespectatorii, drumul de la decizie, la consecinţe. Îmi lipseşte, dar nu de azi, ci de ani buni, viaţa boemă din presa scrisă, pe care am trăit-o la începutul carierei mele, când accentul cădea pe calitate, nu pe cantitate. E o epocă apusă. Acum mă bucur că pot face jurnalism de calitate în televiziune, un privilegiu în contextul media actual.

Rep: Când ţi-ai anunţat această schimbare majoră în carieră, afirmai: ”Mi-aş dori că oamenii care până acum m-au citit în ziar şi pe reţelele sociale să rămână cu ochii pe mine, de această dată pe sticlă. Nu voi mai fi o semnătură, dar voi fi o voce”. Care au fost reacţiile celor care te urmăreau/citeau? Îi simţi că au rămas cu ochii pe tine? Ai feedback-ul lor şi acum? Ce îţi spun?

Sebastian Zachmann: Am primit foarte multe mesaje de încurajare, de la jurnalişti până la politicieni, şi de la angajaţi la stat până la corporatişti. Oamenii mi-au promis că vor rămâne cu ochii pe mine indiferent de format, pentru că au încredere în obiectivitatea mea. Voi continua să tratez în mod egal toate partidele politice, voi spune ce cred, cu riscul de a fi nepopular, voi taxa impostura şi voi aprecia deciziile curajoase - un politician fară curaj e doar un birocrat anost. Asigur publicul că emisiunea Insider Politic va avea un singur interes: interesul public.

Rep: Duminică e prima ediţie a emisiunii tale ”Insider Politic”. Ai emoţii?

Sebastian Zachmann: Am emoţii la absolut toate conferinţele de presă, la orice interviu şi de fiecare dată când comentez în direct la TV sau la radio. Ţin la prestaţia mea publică, îmi aleg cu atenţie cuvintele şi sunt grijuliu cu limba română. Încerc, atât cât pot, să ridic nivelul discursului public. Indiferent ce fac, vreau ca totul să iasă perfect. Detest expresia ”Lasă, că merge şi-aşa!”.

Rep: În opinia ta, ce va face diferenţa între emisiunea ta şi altele similare?

Sebastian Zachmann: Trei lucruri. 1. Calitatea întrebărilor. 2. Background-ul meu în presa politică. 3. Imparţialitatea. Îmi propun ca Insider Politic să devină, uşor-uşor, emisiunea-reper a zilei de duminică, o emisiune care să genereze ştiri şi dezbateri. Visul meu e ca Insider Politic să dea dependenţă.

Rep:Cum ţi-ai defini publicul pentru această emisiune?

Sebastian Zachmann: Râvnesc la un public după chipul şi asemănarea mea: oameni care să-şi pună mereu întrebări, nu să vieţuiască încremeniţi în certitudini. Oameni care să asculte ambele părti implicate înainte de a da verdicte de corectitudine sau de moralitate. Vreau un dialog permanent intre mine şi public, accept şi încurajez păreri contrare, cu condiţia să fie argumentate. Deviza emisiunii va fi: ”Gândeşte cu mintea ta!”. Asta mă defineşte.

Rep:Care sunt criteriile pe baza cărora alegi invitatul fiecărei ediţii? Ai spus că va fi cel mai important personaj al săptămânii, dar dincolo de acest criteriu de bază...

Sebastian Zachmann: Voi invita oameni care ne schimbă viaţa, uneori fără ca noi să ne dăm seama. Voi face interviuri cu miniştri, lideri ai opoziţiei, voci din stradă, dar şi cu persoane pe care eu le consider modele sociale.

Rep: Un mesaj prin care inviţi publicul să te urmărească duminică?

Sebastian Zachmann: Mai întâi vreau să le mulţumesc oamenilor care m-au urmărit în anii de presă scrisă. Şi celor care m-au apreciat, şi celor care m-au criticat. Stiu că sunt foarte mulţi. Îi aştept să mute duminica, la ora 11.00, pe Prima TV, pentru că întrebările mele vor fi şi întrebările lor. Celor care nu mă cunosc, le propun un pariu: să acorde macar o şansă emisiunii Insider Politic, apoi să decidă daca merită sau nu să rămână cu ochii pe mine. Fii Insider, ca să nu rămâi outsider!

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.